Zanimljivosti

Mlijeko, zabava za velike i male

Važna napomena – i vi se možete ozbiljno zabaviti prakticirajući ove prijedloge s mališanima.

Vama je možda jasno kako čaša mlijeka sadrži izrazito mnogo hranjivih tvari - ugljikohidrate (laktozu), mliječne masti i proteine, minerale kalcij, fosfor, kalij i magnezij, te vitamine (D, A, B2, B3 i B12)… no, ovakve „abecede“ nisu baš zabavne niti vama, a kamoli mališanima!

Pretvorite čašu mlijeka uz doručak, omiljene pahuljice, prhke kolačiće ili šalicu toplog mlijeka prije spavanja u nešto novo i otkrijte koliko mlijeko može biti zabavno – i za vaše dijete i za vas. Da, potičemo vas da ponekad napravite od obroka mali „cirkus“. Tko kaže da je zdrava prehrana dosadna?

Šareni čarobni napitak

Iskoristite bojila za hranu. Par kapljica u jutarnje mlijeko oraspoložit će i najvećeg jutarnjeg mrguda, a vaša djevojčica neće moći odoljeti čaši čarobnog ružičastog napitka. Objasnite svojim ukućanima da im napici različite boje daju posebne moći za taj dan. Ako se netko boji nadolazećeg ispita iz matematike, spasit će ga čaša plavog napitka za hrabrost, a žuti napitak daje dodatnu sreću za test iz engleskog. Ako ne vjerujete, isprobajte ponekad i na sebi!

Mliječni koktel-bar

Iskoristite mlijeko za razvijanje svih mogućih vrsta kreativnosti. Vaša je kuhinja ludi mliječni koktel bar (zajednički je zadatak osmisliti ime, gdje se nalazi…), u kojem s mališanom pripremate mliječne koktele. Aromatizirajte mlijeko i zajedno uživajte u otkrivanju novih okusa: mlijeko s cimetom, aromom vanilije, karamela, mente pripremljeno sa svježom metvicom… Isprobajte sve okuse koji vam padnu na pamet pa ih poslužujte u šarenim čašama, iskoristite sve zabavne slamčice i suncobrane! Smišljajte zajedno imena koktela, pripremite ih i ostalim članovima obitelj, zapisujte recepte poput pravog koktel majstora…

Zabavne aktivnosti

Povežete li zdrave obroke s omiljenim dječjim aktivnostima, moraju postati zabavniji. Ispecite hranjive zobene kekse sa suhim voćem, kakaom i orašastim plodovima koji su odlični uz čašu toplog mlijeka. A to sve odlično ide uz omiljene dječje filmove ili crtiće –  umjesto nezdravih grickalica, neka mališani uživaju u avanturama umačući  keksiće u čašu mlijeka, a malo sačuvajte i za predah i prepričavanje najboljih događaja iz filma. Ovo je možda i dobra prilika da zajedno prvi puta pogledate i vaš omiljeni crtić ili dječji film!

Mliječni put uz pravo mlijeko

Klinci i klinceze vječno su željni znanja. Kako biste im olakšali učenje, odlično će vam poslužiti Dukat mlijeko. Upoznajte ih s čarolijama mliječnog puta uz zabavan obrok. Ulijte napitak u veliku posudu, ono će predstavljati mliječnu galaksiju, a šarene kukuruzne pahuljice zvijezde na nebu. Dodajte jestiva bojila za hranu u mlijeko za „wow efekt“ i priredite im nezaboravan sat iz astronomije. Dobar tek!