Zanimljivosti

Mlijeko za dobar vid

Vitamin A održava transparentnost rožnice i sudjeluje u konverziji svjetlosne energije u živčane impulse koja se događa na mrežnici, stoga se za dobar vid, zbog sadržaja vitamina A, preporuča redovito konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda.

Mrežnica, unatoč činjenici da sadrži tek tisućiti dio ukupne količine vitamina A, ima ključnu ulogu u osjetu vida. Ako su, kojim slučajem, zalihe vitamina A u organizmu siromašne, korištenjem vida noću, u najekstremnijim slučajevima, može doći do simptoma noćnog sljepila, odnosno sporog oporavljanja očiju nakon bljeska svjetlosti u mraku ili slabijeg vida pri prigušenom svjetlu.

Upravo je početni simptom manjka vitamina A u tijelu - noćno sljepilo. Redovitom konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda koji su, uz meso, ribu i jaja, bogat izvor vitamina A, pomažemo očuvanju dobrog vida te zdravlja svojih očiju.

Zastrašujući je podatak da u nerazvijenim, siromaštvom i glađu pogođenim zemljama, godišnje više od pola milijuna djece predškolske dobi izgubi vid zbog nedostatka vitamina A.