Zanimljivosti

Mlijeko čuva zdravlje kostiju

Zbog visoke koncentracije dobro iskoristivog kalcija i vitamina D, mlijeko je namirnica koja najbolje čuva zdravlje i snagu naših kostiju. 

Najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu je kalcij. Čak 99% količine kalcija u organizmu pohranjeno je u kostima i zubima, što ga čini iznimno važnim za čvrstoću skeleta.

Što se događa kad je unos kalcija u organizam nedovoljan? Budući da se kalcij za velik broj životno važnih funkcija "posuđuje" iz kostiju, potrebno ga je kostima i "vratiti". To činimo uz pomoć hrane bogate ovim vrijednim mineralom. Za kraća razdoblja, smanjeni unos kalcija ne bi trebao biti preveliki problem, ali ako dođe do nedovoljnog unosa kalcija u organizam tijekom duljeg vremena, kosti postaju tanke, krhke i sklonije prijelomima.

Budući da vitamin D i mliječni šećer, koji su također prisutni u mlijeku, zajednički potiču iskoristivost kalcija, najbolje je i najjednostavnije zadovoljiti dnevnu potrebu za tim mineralom upravo uz pomoć mlijeka. Dnevnim unosom samo dviju šalica mlijeka pridonijet ćemo zadovoljenju dnevnih potreba za kalcijem, a upotpunimo li taj dnevni ritual redovitom tjelovježbom, sačuvat ćemo snagu i zdravlje svojih kostiju.Dvije šalice mlijeka sadrže čak 600 mg kalcija, odnosno 75% dnevnih potreba odraslih osoba za kalcijem, koje prema hrvatskim preporukama iznose 800 mg kalcija na dan.