Zanimljivosti

Mliječni proizvodi neizostavni su u starijoj dobi

Procjenjuje se da na početku 21. st. ima 396 mil. osoba starijih od 65 godina tj. 13% populacije u razvijenim zemljama te 5% u zemljama u razvoju.

Stanovništvo će nastaviti starjeti što je rezultat produljenja životnog vijeka, napretka medicine, boljih higijenskih uvjeta i
adekvatnije prehrane. Ipak, stanje pojedinca ovisiti će i o načinu života, ponajviše o prehrani, tjelesnoj aktivnosti, pušenju, stresu te pojavi i razvoju bolesti.

Mlijeko i mliječni proizvodi desetljećima su poznati kao izvor hranjivih tvari, no u novije vrijeme raste trend proizvoda s manje ili čak bez mliječne masti. Posebna se pozornost zadnjih godina pridaje zasićenim masnim kiselinama u prehrani, pa tako i u mlijeku i mliječni proizvodima, što potrošači nerijetko tumače na krivi način. Tako često kod starijih osoba, zbog straha od prevelikog unosa masti, dolazi do izostavljanja određenih namirnica na osnovi osobne procjene, što je suprotno prehrambenim preporukama za stariju dob.

Najnovija studija čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu 2008. godine još jednom potvrđuje kako takvo prehrambeno ponašanje može rezultirati nedovoljnim unosom esencijalnih hranjivih tvari, budući da su mlijeko i mliječni proizvodi važan izvor bjelančevina, minerala i vitamina u prehrani osoba starije dobi, te da su važni za zdravo starenje.

Osim toga, prehrambene preporuke upućuju na veću važnost adekvatnog unosa energije, bjelančevina i mikronutrijenata (vitamina i minerala) iz mlijeka u odnosu na značaj izbjegavanja zasićenih masnih kiselina.