Zanimljivosti

Mali razgovori uz čašu mlijeka

Kako povezati zdrave navike te ozbiljne i neozbiljne razgovore?

Većina nas svoja najljepša sjećanja iz djetinjstva veže uz bajke o Trnoružici, Zlatokosi, princezi i žabi.  Roditelji bi nam čitali čarobne zaplete i rasplete u nadi da će nas uspavati ili razviti našu kreativnost. No, koliko god su nam omiljene priče bile zabavne, postoje i druge aktivnosti koje potiču dječji razvoj. Razvijajte dvosmjernu komunikaciju, u kojoj niste glavni akter, a dijete pasivni slušač – uz više (kvalitetnih) druženja. Osmislite neke nove obiteljske aktivnosti koje će potaknuti razvoj emocionalne inteligencije i komunikacijskih vještina djeteta, a vrlo je važno krenuti još od malih nogu.

Okupljanje za stolom

Dječji psiholozi često ističu kako je obiteljski stol glavno mjesto dječjeg razvoja. Obiteljska druženja za obrocima savršeno su mjesto za poticanje interakcije, jer u današnje užurbano vrijeme to je jedno od rijetkih trenutaka kada je obitelj na okupu i u miru. Pronaći pola sata slobodnog vremena, danas je veliki luksuz, tako da za početak oslobodite vrijeme i živce za ovaj dio dana! Neka bude obaveza svakog člana vaše obitelji, koliko god bila velika. Tako doručak postaje mjesto u kojem se pripremamo za novi dan, a navečer prepričavamo zgode. Kroz priču uz čašu kakaa ili omiljene keksiće, mališani će lakše s vama podijeliti dogodovštine iz školskih klupa, upoznati vas s prijateljima te vam prepričati uspjehe, ali i neuspjehe. Treba samo slušati!

Mlijeko kao lajtmotiv

Kako bi si olakšali komunikaciju, svakog dana odaberite neku temu, stvar, problem o kojem ćete pričati. Ovo će vam pomoći da razgovor bude tečan, bez nepotrebnih dramskih pauza. Ako prvi razgovor vodite u ranim jutarnjim satima, neka vam lajtmotiv bude čaša mlijeka. Stvorite topli ugođaj oko jednostavnog jutarnjeg rituala, obične čaše toplog mlijeka, koja će ih tako i u budućnosti podsjećati na sretno djetinjstvo. Uz zajednički ritual, koji počinje ulijevanjem mlijeka u čašu jednostavnije je podijeliti i male dječje želje, kao i brige!

Otvorena pitanja

Slični postupak primijenite i kada postavljate pitanja svojoj djeci. Nikad ne postavljajte pitanja na koja mogu odgovoriti jednostavno s  „da“ ili „ne“. Zapamtite, želite ih što više uključiti u razgovor. Vaš cilj je dvosmjerna komunikacija, nikako vaš monolog. Pitanje: „Želiš li da te upišem na engleski?“, okrenite naglavačke: „Što misliš, koje bi sve nove crtiće mogao gledati kada bi znao engleski?“ Neka bude zabavno! Djeca su najkreativnija kada im se problem, zadatak, upit postavi kroz zabavu. Izmislite svoju igru. Natječite se tko će napraviti najbolje mliječne brkove, osmislite neke nove likove, koje kasnije djeca mogu razvijati crtajući vlastite stripove ili smišljajući priče. Potaknite ih da kreativnost pokažu u likovnom natječaju Volim mlijeko!

Budite im uzor

Najmlađi nesvjesno uče promatrajući nas. Pripazite kako komunicirate s ostalima u blizini svoje djece te svakako zamijenite večernje pivo ili jutarnju kavu čašom toplog mlijeka. Zdravo je za cijelu obitelj, a kod mališana će stvoriti lijepa sjećanja i zdrave navike. Djetetova nevoljkost u razgovoru čest je izazov za roditelje, no njegovanjem malih rituala, kvalitetnom i obzirnom komunikacijom, emocionalna inteligencija i komunikacijske vještine postat će djetetova prednost, a ne kamen spoticanja.