Zanimljivosti

Doručak - najvažniji obrok

Hraniti se pravilno znači zadovoljiti sve potrebe organizma za energijom i tvarima koje su nužne za održavanje fizioloških, mentalnih i fizičkih funkcija. Da bismo se pravilno hranili, najvažnije je redovito i zdravo doručkovati.

Tijekom noći razina šećera u krvi pada. Ako preskočimo doručak, već sredinom dana suočavamo se s glavoboljom, malaksalošću i manjkom koncentracije. Pravodobni doručak, unutar dva sata od buđenja, razbudit će naše tijelo, ubrzati metabolizam i osigurati dovoljno energije.

Doručak je idealan obrok za unos visokovrijednih namirnica. Svježe ili suho voće i voćni sok izvrsni su izvori vitamina.
Mliječni proizvodi poznat su izvor kalcija pa su preporučeni u sklopu doručka, osobito za žene. Namirnice bogate cjelovitim žitaricama imaju važan preventivni i terapijski učinak - smanjuju loš LDL kolesterol, normaliziraju šećer u krvi, daju dulji osjećaj sitosti i energiju.

Doručkovanje i konzumacija više manjih obroka dnevno, osobito u pravilnim vremenskim razmacima, pomažu postizanju i održavanju zadovoljavajuće tjelesne mase .Preskačući doručak postajemo manje učinkoviti te narušavamo mentalno i fizičko djelovanje. Djeca koja redovito doručkuju brže i jasnije misle, lakše rješavaju probleme, strpljivija su i manje
razdražljiva.

Odličan izbor za doručak i prirodan izvor zdravlja upravo su mliječni namazi Dukatela, proizvedeni od svježeg Dukatova mlijeka te predstavljaju nutritivno visokovrijedan proizvod. Odlikuje ih bogat mliječni okus i vrhunska mazivost. Mliječni namazi Dukatela s integralnim pecivom i svježim sokom ili jogurtom zdrav su izbor za početak dana. Ako svako jutro
posvetite malo vremena sebi i doručkujete zdravo, tijelo će vam vratiti sav uloženi trud.