Zanimljivosti

Dobre higijenske navike grade se u ranoj dobi

Dobre higijenske navike nisu samo redovno pranje ruku. Poticanje djece na higijensku rutinu može stvoriti zdrav stav za cijeli život.

Oralna higijena

Čisti zubi i desni mogu spriječiti širok raspon zdravstvenih problema, uključujući loš dah, karijes i bolesti srca kasnije u životu. Dijete treba prati zubiće bar dvaput dnevno. Do sedme godine života dijete će trebati vašu pomoć kod pranja zubića. Do prve godine dovoljno ih je prati samo vodom, a nakon toga uvedite pastu za zube. Djeca nisu baš oduševljena pranjem zubi pa morate biti uporni i strpljivi. Pokušajte im objasniti zašto je oralna higijena važna i učinite pranje zubića zabavnim.

Umivanje

Učite djecu kako da peru lice u istoj dobi kad ih učite pranju zubića. Neka im to postane rutina. Nakon pranja zubića isperite im usta i umijte ih. Voda je dovoljna za osvježenje i čišćenje kože pred spavanje. Kao i ujutro, za buđenje malih krmeljivih pospanaca.

Pranje ruku

Pranje ruku sastavni je dio dobre higijene. Učite dijete da opere ruke prije jela ili pripreme hrane, nakon odlaska u kupaonicu, nakon igranja ili dodirivanja životinja ili prljavih stvari. Koristite vodu i sapun na rukama i zglobovima pa ih temeljito osušite.

Čišćenje noktiju

Nokti na rukama mogu biti plodno tlo za bakterije koje se lako mogu prenijeti na dječje oči, nos i usta. Naučite ih kako dobro očistiti i očetkati nokte i pomognite im da to učine prije spavanja. Jednodnevno rezanje pomoći će vam da se riješite prljavštine i smanjite mogućnost bolnih uraslih zanoktica.

Kupanje i tuširanje

Djeca ili vole kadu i tuširanje ili ih preziru, ali redovne kupke ili tuševi čuvaju vaše dijete čistim i zdravim. Kupanje na kraju dana također može biti dio rutine prije spavanja. Pokušajte učiniti tuširanje i kupanje zabavnima. Dopustite im da uzmu igračke u tuš ili kadu i neka se poigraju s njima i operu ih. Naučite ih kako pravilno oprati i isprati tijelo.

Poslušajte i ostale Dukatino pjesmice na linku.