Vijesti

Do 6 posto električne energije iz solarne elektrane na krovu zagrebačkog skladišta

Ovim se projektom smanjuje emisija ugljikovog dioksida za oko 230 tona i proizvodi 970 MWh zelene energije godišnje, a sufinanciran je sredstvima Europske unije.

Nakon uspješno provedenog probnog rada sredinom svibnja, u srpnju je službeno puštena u rad fotonaponska elektrana na zagrebačkoj lokaciji, čija je gradnja završena koncem 2021. godine. 

Sunčana elektrana snage 800 kW sastoji se od 2.684 fotonaponskih panela koji se prostiru na 4.900 m2 krova centralnog skladišta na Dukatovoj zagrebačkoj lokaciji. Zahvaljujući njoj Dukat sada 5-6 posto električne energije za vlastite potrebe dobiva iz obnovljivih izvora - sunca. Osim ušteda i povećanja energetske učinkovitosti ovim se projektom smanjuje emisija ugljikovog dioksida za oko 230 tona i proizvodi 970 MWh zelene energije godišnje. 

Ukupna vrijednost investicije je 4,5 milijuna kuna od kojih su Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Republika Hrvatska osigurali 50 posto bespovratnih sredstava, a Dukat 50 posto vlastitih sredstava. Projekt je realiziran u sklopu mjere 4, operacije 4.2.2. „Korištenje obnovljivih izvora energije“. 

U tijeku je izgradnja sunčane elektrane i na bjelovarskoj lokaciji. 

10.11.2022.