Zanimljivosti

Djeca kroz igru uče društvene vještine

Socijalizacija i društvene vještine važan su dio odrastanja, u čemu vrtić ima veliku ulogu. Dijete u vrtiću velik dio dana provodi igrajući se s vršnjacima, a tako provedeno vrijeme nudi brojne prednosti. Ono što na prvu možda izgleda kao „dječja igra“ itekako ima svrhu: vrtićke aktivnosti djecu uče socijalizaciji i emocionalnom sazrijevanju.

Kad krenu u predškolsku ustanovu, djeca uče kako komunicirati s drugima te samostalno donositi odluke i izbore – s kim će se igrati i kome će posuditi svoju omiljenu igračku.

Razvijaju se jezične vještine i uči se izraziti želje, potrebe, ali i mišljenje. Sigurno ćete primijetiti kako je vaše dijete naučilo nove riječi, odjednom počelo prepričavati što se taj dan dogodilo u vrtiću i pjevati pjesmice koje su učili.

Vrtić je mjesto gdje se djeca kroz igru uče interakciji i ovladavaju društvenim vještinama. Naučit će se strpljenju, shvatiti da moraju čekati na red i dijeliti igračke s drugima. To su sve važne lekcije za kasnije sklapanje prijateljstava i slaganje s ostalom djecom.

Kad djeca pohađaju vrtić, roditelji većinom očekuju da će tamo naučiti slova i brojke, pa čak i čitati i pisati. Te stvari su važne, ali ono što je najvažnije jest da se djeca osjećaju ugodno, da što prije i što brže nauče kako se povezati s drugima i shvate što je empatija.

Djeca kroz život uče razne društvene vještine kako bi ovladali umijećem socijalizacije, ali ono što nauče u najmlađoj dobi dat će im temelje za budućnost. A vrtić će ih kroz igru naučiti kako razgovarati i pregovarati, surađivati s drugom djecom, kako se kontrolirati i konflikte rješavati bez plakanja ili agresije.

Zabavite se i zaigrajte i uz ostale Dukatino pjesmice na linku.