U iščekivanju prvog snijega, odlučili smo ga prizvati na tanjuru - u obliku ove 'snijegom' prekrivene šume od šenona, špinata i poriluka. U receptu je uz sezonsko povrće glavna zvijezda fina Galbani mozzarella.

Sastojci

Za tijesto
  • 300 g
    brašna
  • 150 g
    Dukat maslaca
  • malo
    soli
  • 2 žlice
    hladne vode
Za punjenje
  • 125 g
    Galbani mozzarelle
  • 150 g
    poriluka
  • 150 g
    špinata
  • 250 g
    šenona
  • 4
    jaja
  • 2 dl
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje

  • Hladni Dukat maslac narežite na kockice i stavite u multipraktik s brašnom i malo soli. Pulsirajte par puta dok se sav maslac ne izmiješa s brašnom te dodajte jako hladnu vodu. Pulsirajte dok se tijesto ne skupi u grubu kuglu. Potom rukama oblikujte disk, umotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata.

  • Odstajalo tijesto razvaljajte (lakše će ići uz pomoć brašna ili prijanjajuće folije) na debljinu od pola centimetra i utisnite u kalup. Obložite i stranice kalupa. Izbodite tijesto vilicom i pecite naslijepo 15 minuta na 180-200 °C, prvo deset minuta prekriveno papirom za pečenje i nekim utegom poput riže.

  • Za to vrijeme pripremite nadjev. Šenon podijelite na malena stabalca i blanširajte dvije minute te procijedite. Poriluk narežite na tanke polumjesece, posolite i dinstajte sa špinatom na malo ulja da puste višak tekućine.

  • Galbani mozzarellu narežite na tanke kolutove. Jaja i vrhnje posolite i izmiješajte pjenjačom ili električnim mikserom.

  • Izvadite tijesto iz pećnice i na dno posložite dinstano povrće. Prekrijete mozzarellom i prelijte smjesom vrhnja i jaja. Na vrh složite blanširane „boriće“ od šenona tako da sve izgleda kao snijegom prekrivena šuma.

  • Pecite 30-ak minuta na istoj temperaturi.