Recept - Dukat&Blogeri, Glavno jelo

Zdravi burger s umakom od quarka

Kušajte zdraviju i laganiju inačicu burgera od purećeg mesa s tikvicama u domaćem zelenom pecivu sa špinatom. U ovo sočno i fit jelo odlično se uklopio i umak od Dukat Fit Quarka natur s mrkvom, češnjakom i kurkumom.

Sastojci

Za burgere:
  • 500 g
    mljevene puretine
  • 2
    tikvice (oko 300 g)
  • 40 g
    krušnih mrvica
  • 40 g
    mladog luka
  • 1
    jaje
  • 2 žlice
    sjeckanog peršina
  • 2 češnja
    češnjaka
  • 1 žličica
    soli
  • 1/2 žličice
    papra
Za pecivo:
  • 160 ml
    Dukat mlijeka
  • 80 ml
    vode
  • 40 g
    Dukat maslaca
  • 375 g
    glatkog brašna
  • 20 g
    špinata u prahu
  • 1 vrećica
    suhog kvasca
  • 1 žličica
    soli
  • 1
    jaje
Za umak od mrkve i quarka:
  • 1
    manja mrkva (70 g)
  • 1
    1 Dukat Fit Quark natur
  • po želji
    začinske mediteranske soli
  • po želji
    papra
  • 1/4
    žličice kurkume
  • 1/4
    žličice češnjaka u granulama
  • 1/8
    žličice cimeta
  • 1/8
    žličice dimljene paprike
  • 1/8
    žličice kajenskog papra

KULINARSKI SAVJET: Burgere poslužite uz salatu od mladog kupusa i klice, primjerice, od rotkvice.

  • Priprema burgera:

    Izmiješamo mljeveno meso, naribanu tikvicu, krušne mrvice, nasjeckani mladi luk, peršin i češnjak s jednim jajetom, posolimo i začinimo. Ostavimo u hladnjaku pola sata da se smjesa poveže.

  • Oblikujemo 8 jednakih burgera i pečemo ih na dobro zagrijanoj tavi na malo maslinovog ulja, per minuta sa svake strane.

  • Posložimo ih na pleh za pečenje i stavimo peći 7 minuta u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Dovršavanjem pečenja u pećnici burgeri će zadržati sočnost i svi će biti gotovi u isto vrijeme.

  • Priprema peciva:

    Pomiješamo sve suhe sastojke: špinat, brašno, sol, šećer, kvasac. Špinat u prahu možete nabaviti u opremljenijim trgovinama sa začinima.

  • U posudi zagrijemo Dukat mlijeko, vodu i Dukat maslac dok se maslac ne otopi i čitava smjesa ne postane mlaka.

  • U suhe sastojke potom dodamo mlaku smjesu i jedno razmućeno jaje (od kojeg smo odvojili 2 žlice za premazivanje) i mijesimo ih najmanje 10 minuta električnim mikserom s nastavcima za tijesto. Ako nam se učini da je tijesto preljepljivo nakon par minuta miješenja dodajemo žlicu po žlicu brašna (ne odjednom) dok tijesto ne postane posve glatko i prestane se lijepiti.

  • Tijesto pustimo da se diže oko jedan sat, pokriveno prozirnom folijom. Potom ga podijelimo u 8 jednakih dijelova, oblikujemo u kugle i složimo na pleh prekriven papirom za pečenje. Oblikovano pecivo ostavimo da se diže 30-45 min ili dok lijepo ne naraste.

  • Prije pečenja ih premažemo ostatkom razmućenog jajeta i pospemo sjemenkama po želji. Pečemo ih u dobro zagrijanoj pećnici na 200 °C, 12-15 minuta.

  • Priprema umaka:

    Posolimo i popaprimo fino naribanu mrkvu i izmiješamo je s Dukat Fit Quarkom i začinima.

  • Začine prilagodite vlastitom ukusu. Četvrtina žličice kurkume, na vrh žličice dimljene paprike, jednako toliko cimeta i malo ljutine od kajenskog papra preporuka su naše blogerice.