Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Torta s ricottom i jabukama

Rustikalna, aromatična, sočna i jednostavna, upravo takva je ova torta s ricottom i jabukama. Idealna baš za svaku priliku, a posebno za nadolazeće hladnjikave dane, poslužena uz šalicu vrućeg čaja ili nekog drugog omiljenog napitka.

Sastojci

Za tortu promjera 23 cm
  • 250 g
    Galbani ricotte
  • 300 g
    glatkog brašna
  • 6 g
    praška za pecivo (pola vrećice)
  • 150 g
    šećera
  • 1
    vanilin šećer
  • 3
    srednje velike jabuke
  • 1 žličica
    cimeta
  • 3
    jaja
  • 75 g
    Dukat maslaca
  • 50 ml
    Dukat mlijeka
  • 100 g
    grožđica
  • 2-3 žlice
    ruma
  • Korica 1
    limuna (naribana)
Za mrvičasti posip
  • 80 g
    glatkog brašna
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • 30 g
    smeđeg šećera
  • 1 žličica
    cimeta

  • Grožđice prelijte rumom i pustite ih da se dobro natope. Na pari otopite maslac pa mu dodajte mlijeko i promiješajte. Izvažite brašno pa ga dobro izmiješajte s praškom za pecivo.

  • Jabuke ogulite i izrežite na manje kockice.

  • U dublju posudu stavite šećer, vanilin šećer i jaja pa sve mikserom izradite u glatku smjesu. Dodajte ricottu i ribanu koricu limuna pa kratko izmiksajte. Dodajte otopljeni maslac i mlijeko te pola brašna pa sve izmiksajte. Ubacite ostatak brašna pa još jednom sve dobro izmiksajte. Grožđice i rum u kojem su se namakale špatulom umiješajte u smjesu.

  • Kalup za tortu lagano premažite maslacem i obložite papirom za pečenje (i dno i rubove). Žlicom u kalup prebacite pola smjese, ravnomjerno je rasporedite po kalupu pa dodajte nasjeckane jabuke. Posipajte cimetom. Potom dodajte ostatak smjese i ravnomjerno ga zagladite.

  • U drugoj posudi izmiješajte šećer, cimet i brašno pa dodajte hladni maslac narezan na kockice i brzo ga utrljajte prstima kako biste dobili mrvičastu smjesu. Tako dobivenu smjesu namrvite po površini torte.

  • Ubacite tortu u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i pecite 50-60 minuta. Kad je torta pečena, ohladite je i poslužite uz omiljeni topli napitak. Slobodno uz nju poslužite i kuglicu sladoleda od vanilije.

    Recept: O slanom & slatkom