Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Torta s jagodama

Nijedan blagdanski stol nije potpun bez raskošne torte. U sezoni jagoda jedino je ispravno da one budu njen glavni sastojak. Kako ova torta ne bi bila predvidljiva u njoj se krije puno badema te mirisnog začina tonka.

Sastojci

Sastojci a biskvit
  • 3
    bjelanjka
  • 15 g
    šećera
  • prstohvat
    soli
  • 100 g
    mljevenih badema
  • 100 g
    šećera u prahu
  • 3
    cijela jaja
  • 30 g
    brašna
  • 30 g
    Dukat maslaca, otopljenog
Za kremu
  • 300 ml
    Dukat punomasnog mlijeka
  • na vrh noža
    šećera
  • 50 g
    ribanog zrna tonke
  • 50 g
    šećera
  • 3
    žumanjka
  • 30 g
    gustina
  • prstohvat
    soli
  • 100 g
    Dukat maslaca
Sastojci za slaganje i premazivanje torte
  • 300 g
    jagoda, narezanih
  • 200 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag

  • PRIPREMA BISKVITA

     

    Pećnicu zagrijte na 180 °C. Mali kalup za tortu, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje.

  •  Tucite bjelanjke  električnim mikserom dok se ne počnu pjeniti, ali da i dalje ostanu mekani.

  • Dodajte šećer, jednu po jednu žličicu i svaki put dobro izmiješajte mikserom.

  • Pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.

  • Pomiješajte bademe i šećer u prahu u drugoj zdjeli pa dodajte cijela jaja. Miješajte 3 – 4 minute mikserom dok se ne udvostruči volumen.

  • Umiješajte brašno, potom nježno umiješajte tučene bjelanjke u nekoliko dodavanja. Lagano, po rubu posude, ulijte Dukat maslac i umiješajte.

  • Izlijte smjesu na pripremljeni lim i pecite 35 – 40 minuta, dok ne uhvati zlatnu boju i čačkalica kojom isprobavate tijesto iz njega ne izađe čista.

  • Izvadite iz pećnice, ohladite i izrežite na tri jednaka dijela.

  • PRIPREMA KREME

     

    Pomiješajte Dukat mlijeko i naribano zrno tonke u loncu debljeg dna te zagrijte do točke vrenja pa maknite s vatre.

  • Dok se mlijeko grije, u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i gustin te sve dobro izmiješajte. Dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.

  • Ulijte mješavinu jaja u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom, nad laganom vatrom dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorjela na dnu.

  • Kad se krema zgusne maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom. Dobro je ohladite.

  • Dukat maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast.

  • Spojite ohlađenu kremu i maslac miješajući električnim mikserom na srednjoj brzini.

  • SLAGANJE I ARANŽIRANJE TORTE

    Prvu od tri biskvitne kore stavite na tanjur za posluživanje, a oko nje stavite obruč za torte. Premažite prvu koru polovicom žute kreme te po njoj poslažite dio narezanih jagoda. Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.

  • Drugu koru premažite ostalom kremom pa i na nju poslažite narezane jagode kao i kod prve kore. Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.

  • Odložite tortu u hladnjak barem pola sata kako bi se krema dobro stegnula.

  • Ohlađenu tortu izvadite iz hladnjaka, pažljivo odstranite obruč za torte pa je cijelu premažite tučenim Brzo & Fino šlagom. Možete je premazati u debljem sloju ili je naprosto ostaviti 'golu'.

  • Na vrh poslažite nekoliko cijelih jagoda. Ili poslažite narezane jagode u nekom zgodnom uzorku.

  • Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.

Recept: Cukar