Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Torta s Guinnessom i Galbani mascarponeom

Budući da Irska ima dugu tradiciju proizvodnje najfinijeg piva, za očekivati je bilo da će se ono često upotrebljavati u kulinarskim delicijama. 

Sastojci

  • 250ml
    Guinness piva
  • 250g
    Dukat maslaca
  • 80g
    kakaa
  • 200g
    šećera
  • 140ml
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 2
    jaja
  • 1
    vanilin šećer
  • 270g
    svenamjenskog brašna
  • 2 i pol žličice
    sode bikarbone
Krema
  • 300g
    Galbani mascarponea
  • 100g
    šećera u prahu
  • 130ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
Truffle od piva i čokolade za ukras
  • 100ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 200g
    tamne čokolade
  • 30ml
    Guinness piva
  • za valjanje
    kakao

Našoj čokoladnoj torti s Guinnessom, uz njenu punoću, najviše odgovara svilenkasta krema s Galbani mascarponeom. Savršeno iznenađenje za posebne prilike! 

KULINARSKI SAVJET: Biskvit možete peći i u pojedinačnim kalupima za tortice ili u kalupu za muffine.

  • Pećnicu zagrijte na 175 °C, a kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.

  • Za biskvit u tavi zagrijte pivo, dodajte mu maslac narezan na kockice i miješajte dok se maslac ne rastopi. Skinite s vatre i u smjesu umiješajte kakao i šećer te jaja koja ste razmutili s  vrhnjem za šlag.

  • Brašno, sodu bikarbonu i vanilin šećer promiješajte pa dodajte u gornju smjesu. Izlijte u kalup za tortu i pecite 45 minuta do sat vremena. Biskvit možete peći i u pojedinačnim kalupima za tortice ili u kalupu za muffine.

  • U međuvremenu napravite truffle od čokolade i piva tako da zagrijete pivo i vrhnje za šlag do vrenja te time zalijete čokoladu natrganu na sitne komade. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pospremite je u hladnjak da se stisne pa malom žlicom oblikujte truffle koje uvaljajte u kakao.

  • Kada se biskvit potpuno ohladio prerežite ga napola i filajte kremom od Galbani mascarponea koju ste napravili tako da sve sastojke za kremu stavite u posudu i mikserom izradite do konzistencije koja je maziva, a ne curi. 

  • Tortu ukrasite trufflima od čokolade i piva.

Recept: Cup&Cake