Ime je dobila po engleskoj kraljici kojoj je bila najdraži desert, a u raznim izvedbama je stvarno kraljevska, savršena u svojoj jednostavnosti. 

Sastojci

Biskvit:
  • 200 g
    Dukat maslaca
  • 150 g
    sitnog kristal šećera
  • 200 g
    glatkog brašna
  • 4
    jaja
  • 1 mala žlica
    praška za pecivo
  • 2 velika žlice
    Dukat mlijeka
  • 1 stabiljka
    vanilije
Krema:
  • 400 g
    Dukatos grčkog tipa jogurta
  • 400 g
    bijele čokolade
  • 2
    korice nešpricanih naranča
Preljev za biskvit:
  • 2
    sok naranče
  • 2 velike žlice
    šećera
  • 300 g
    džema od brusnice

Kod nas prigodno spaja zimske okuse naranči i brusnica uz veliku pomoć Dukatos grčkog tipa jogurta koji se savršeno sljubljuje s bijelom čokoladom.

  • Za biskvit tucite maslac i šećer, dodajte jedno po jedno jaje, te na kraju sve ostale sastojke. Miksajte dok ne dobijete glatku homogenu smjesu. Pećnicu zagrijte na 175 °C, kalup promjena 20 cm obložite papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta ili dok štapić kojim ste probavali biskvit ne ostane čist. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi. Kada je hladan prerežite ga popola.

  • Sok dvije naranče prokuhajte sa šećerom na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi.

  • U međuvremenu napravite kremu: bijelu čokoladu otopite na pari uz stalno miješanje kako ne bi ostale grudice. Skinite ju s pare i ostavite da se prohladi, ali se ne smije ponovno stisnuti. Koricu naranče naribajte što sitnije možete te ju umiješajte u Dukatos. U to dodajte još i prohlađenu bijelu čokoladu. Ako je smjesa prerijetka pospremite ju u hladnjak da se malo stisne.

  • Donji dio biskvita poškropite polovicom prokuhanog narančinog soka, premažite džemom od brusnice pa slastičarskom špricom nanesite točkice kreme s Dukatosom preko džema. Poklopite drugim dijelom biskvita koji ste poškropili sokom, opet točkasto nanesite kremu i dekorirajte kandiranim ili suhim brusnicama. Hladite bar dva sata prije posluživanja.

Recept: Cup&Cake