Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Shortbread za posebne prilike

U čemu je tajna najboljeg shortbreada? U najboljem maslacu naravno! Najpoznatiji škotski keks, slavan u cijelome svijetu može nastati i u vašoj kuhinji, a uz nekoliko dodataka se može pretvoriti u idealnu poslasticu uz fini čaj ili kavu, savršen za poslužiti gostima iza dobrog objeda.

Sastojci

  • 300g
    Dukat maslaca
  • 140g
    šećera u prahu
  • 300g
    brašna
  • 140g
    rižinog brašna
  • 50g
    sitno sjeckanih suhih višanja ili trešanja
  • 50g
    neslanih sjeckanih pistacija
  • 50g
    sjeckane bijele čokolade
  • 1-2 velike žlice
    hladne vode po potrebi
  • za posip
    brusnice i pistacije

  • Mikserom izradite maslac i šećer da se povežu (ne pjenasto), u to dodajte malo soli, oba brašna i miješajte mikserom da se i ovi sastojci spoje. Ako se smjesa raspada na dodir dodajte žlicu hladne vode. 

  • Na kraju umiješajte i sitno sjeckane pistacije, višnje i bijelu čokoladu. 

  • Tijesto razvaljajte između dva lista papira za pečenje te iz njega režite vjenčiće. 

  • Pospremite u hladnjak na minimalno sat vremena. 

  • Pećnicu zagrijte na 175 °C i pecite vjenčiće oko 20 minuta. 

  • Od šećera u prahu i malo mlijeka napravite šećernu glazuru, kistom premažite vjenčiće pa ih pospite s još pistacija i višanja. 

Recept: Cup&Cake