Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Rudarska greblica

Rudarska greblica je staro jelo iz malog mjesta Rude pored Samobora koje se pripremalo za rudare još od 16. stoljeća. Ovom smo jelu dali novi okus dodatkom Galbani ricotte, a osim ricotteom, možete ga obogatiti orasima, špinatom ili blitvom. Iako se ovo jelo zove i "tenki kolač", ne priprema se slatko već slano.

Sastojci

  • 500 g
    glatkog brašna
  • 1/2
    svježeg kvasca
  • 1 dl
    mlakog Dukat mlijeka
  • 200 g
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 1
    žličica šećera
  • 1 dl
    mlake vode
  • malo
    soli
  • 250 g
    President Zagrebačkog sira
  • 250 g
    Galbani ricotte
  • 1
    jaje
  • malo
    soli
  • malo
    Dukat maslaca za premaz

  • U toplo mlijeko namrvite kvasac, dodajte šećer i malo brašna te ostavite na toplom.

  • Pomiješajte kvasac, prosijano brašno, Brzo & Fino kiselo vrhnje i sol te dodajte mlake vode po potrebi. Zamijesite glatko mekano tijesto.

  • Ostavite tijesto pola sata na toplom da se digne te ga potom razvaljajte na veličinu dvostruko veću od kalupa u kojem ćete ga peći.

  • Tijesto stavite u namašćeni kalup.

  • Pripremite nadjev od President Zagrebačkog sira, Galbani ricotte, jaja i soli. Nadjev rasporedite po tijestu, a ostatak tijesta preklopite i savinite po rubovima kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.

  • Tijesto izbodite vilicom i pecite 25 minuta na 200°C .

  • Nakon pečenja, greblicu premažite maslacem i poslužite.

Recept: Forking Croatia