Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Rižoto sa Sirela Ribancem i pivom

Posebnost ovog rižota je u pivu koje se koristi umjesto temeljca i koje se svojim okusom jako lijepo nadopunjuje s okusom Ribanca. Radi se o laganom rižotu koji možete poslužiti kao toplo predjelo ili kao prilog uz omiljeno mesno jelo.

Sastojci

  • 250 g
    riže carnaroli ili arborio
  • 100 g
    Sirela Ribanca
  • 330 ml
    svijetlog piva
  • 450 ml
    vode
  • 2
    ljutike
  • 2
    režnja češnjaka
  • 2 grančice
    timijana
  • 1 paketić
    šafrana
  • 30 g
    Dukat maslaca
  • malo
    soli i papra
  • malo
    maslinova ulja
Za čips od Ribanca
  • 2,3 prstohvata
    svježe ribanog Sirela Ribanca

KULINARSKI SAVJET: Tajna dobrog rižota je u tekućini kojom zalijevamo rižu. Obično je to temeljac, a u našem slučaju mješavina piva i vode. Tekućina mora stalno lagano ključati kako bi bila iste temperature kao i riža, u suprotnom se smanjuje temperatura i usporava se proces kuhanja riže.

  • Ljutiku očistite, prepolovite i nasjeckajte na sitne kockice. Režanj češnjaka prepolovite.  Sirela Ribanac naribajte na sitniji dio ribeža.

  • U dubljoj posudi pomiješajte svijetlo pivo i vodu i lagano zagrijavajte. Pazite da vam ne iskipi jer će se tekućina pjeniti zbog piva. Neka vam tekućina stalno ključa na posve laganoj vatri.

  • U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte ljutiku, timijan i polovice češnjaka pa pirjajte 3-4 minute dok se ljutika ne zažuti. Potom dodajte rižu, dobro promiješajte pa tostirajte rižu (bez dodavanja tekućine) oko 2-3 minute. Dodajte dvije mjerice mješavine piva i vode, promiješajte i kuhajte dalje uz stalno protresanje. Kako tekućina isparava, tako dodatno zalijevajte mješavinom piva i vode. S vremena na vrijeme protresite. Ovaj dio kuhanja traje oko 13-15 minuta. Pri samom kraju dodajte šafran i sitno ribani Ribanac, sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da se kuha još minutu-dvije.

  • Ugasite vatru, dodajte na kockice rezani Dukat maslac, izmiješajte i pustite da rižoto odstoji par minuta prije posluživanja.

  • Napravite čips od Ribanca: Dobro zagrijte suhu tavu, uzmite prstohvat svježe ribanog Ribanca i stavite ga na tavu; sir će se lagano topiti i poprimati zlatni plosnati oblik. Kad se rastopio, pažljivo ga izvadite špatulom i stavite na tanjur da se skroz ohladi.

  • Servirajte rižoto: Rižoto stavite u tanjur, prelijte ga dodatno maslinovim uljem, posipajte ribanim Ribancem, ukrasite mikrozelenjem i čipsom od Ribanca. Poslužite kao toplo predjelo uz čašu hladnog piva.