Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Quesadillas sa Sirela Domaćim sirom

Quesadilla je zasigurno jedna od poznatijih meksičkih delicija, a radi se od kukuruznih tortilja punjenih sirom i raznim sastojcima. 

Sastojci

  • 8
    tortilja
  • 1
    veća glavica luka
  • 2
    režnja češnjaka
  • 1
    žuta paprika
  • 1
    crvena paprika
  • 1
    zelena paprika
  • 100 g
    kukuruza
  • 100 g
    graha
  • 500 g
    piletine (pileća prsa)
  • 100 ml
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • 300 g
    Sirela Domaćeg sira
  • po želji
    sol, papar
  • nekoliko kapi
    ulja
  • začini po želji
    kajenski papar, chili paprika, kumin, kim, korijander
  • po potrebi
    1 žlica gustina

Mnogi ih nazivaju i malim sirnim zalogajima, a sir je zaslužan i za njihovo ime (queso = sir). Upravo zbog vrhunske topivosti, elastične i podatne teksture te bogatog mliječnog okusa karakterističnog za kuhane sireve Sirela Domaći sir savršeno upotpunjuje ovo jelo. 

KULINARSKI SAVJET: Ukoliko ste quesadille napravili malo ljuće uz njih možete servirati Brzo & Fino kiselo vrhnje u koje ste dodali peršin, vlasac ili kopar, kao i salatu od puno svježeg povrća.

  • Očistite luk i sitno ga narežite, stavite ga u zagrijanu dublju tavu s nekoliko kapi ulja i pirjajte na laganoj vatri. U međuvremenu operite papriku i narežite ju na kockice. Luku dodajte kockice paprike i meksičke začine i nastavite pirjati.

  • Izrežite piletinu na kockice te ju dodajte povrću i pirjajte dok piletina ne posvijetli. Dodajte soli i papra po želji. Potom dodajte protisnuti češnjak, dobro promiješajte (pazite da češnjak ne zagori) i zalite s Brzo & Fino vrhnjem za kuhanje i toliko vode da pokrije meso i povrće.

  • Dodajte grah i kukuruz pa pustite da kuha na laganoj vatri. Kad se tekućina ukuhala trebali biste dobiti gust i kremasti umak. Ako vam se umak čini prerijedak možete dodati žlicu gustina razrijeđenog s malo vode (ukoliko dodajete gustin budite oprezni, maknite s vatre i brzo ga umiješajte da ne bi nastale grudice).

  • Ugasite vatru i u umak dodajte oko 1/3 koluta naribanog Sirela Domaćeg sira. Sve dobro promiješajte i ostavite na vatri da se sastojci povežu i sir do kraja rastopi.

  • Kada ste pripremili nadjev naribajte ostatak sira.

  • Priprema quesadilla:

    Svaku tortilju premažite maslacem samo s jedne strane. Zagrijte grill tavu (može i običnu ako nemate grill) i položite tortilju s namašćenom stranom prema dolje. Po gornjoj strani tortilje rasporediti dosta sira, staviti nekoliko žlica nadjeva od piletine i povrća, po njemu rasporedite još naribanog sira i poklopite tortiljom s namašćenom stranom okrenutom prema gore.

  • Dobro pritisnite gornju tortilju da sir poveže sve skupa i pustite da se peče dok donja strana lijepo ne porumeni. Zatim pažljivo preokrenite na drugu stranu kako bi se i s te strane zapeklo.

  • Stavite na tanjur i narežite na 4 trokuta. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tortilje.

Recept: Mile Butorac