Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Pužići s Dimsijem i finim preljevom od maka

Dizano tijesto svi volimo, a u ovoj ćemo ga kombinaciji voljeti još više. Fine note dimljenog Sirela Dimsija i aromatični slatkasti preljev od maslaca, smeđeg šećera, senfa i maka odlično se sljubljuju u ovim zanimljivim pužićima.

Sastojci

Tijesto:
  • 300 g
    glatkog brašna
  • 6 g
    suhog kvasca (+ žličica brašna, žličica šećera i malo toplog Dukat mlijeka za dizanje)
  • 35 g
    otopljenog Dukat maslaca
  • 180 ml
    mlake vode
  • pola žličice
    soli
Nadjev:
  • 250 g
    Sirela Dimsi sira
Preljev:
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • 2 žličice
    smeđeg šećera
  • 2 žličice
    maka
  • 1 žličica
    dijon senfa
  • pola žličice
    soja umaka

  • U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim Dukat mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.

  • Umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, otopljeni Dukat maslac, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže 30 minuta.

  • Uzdiglo tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u kvadrat veličine 45 x 45 cm. Po tijestu posipajte grublje naribani Sirela Dimsi pa pažljivo zarolajte u roladu. Oštrim nožem narežite rolice - oko  1 cm širine.

  • Pleh za pečenje prekrijte papirom za pečenje pa na njega složite pužiće pazeći da se ne dodiruju. Ostavite da se još malo dižu dok pripremate preljev.

  • Preljev: u manjoj posudi otopite Dukat maslac, dodaje mu šećer, mak, senf i soja umak pa sve dobro izmiješajte pjenjačom da se poveže u gusti preljev.

  • Svaki pužić prelijte žlicom preljeva pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok pužići ne poprime lijepu zlatnu boju.