Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Punjene tikvice s President Mladim kajmakom i pancetom

Tikvice, bilo da su okrugle ili duguljaste, su idealno povrće za punjenje.  Puniti ih možemo raznim nadjevima, od mesa, riže, raznog povrća do sireva. Kao jedan od aduta ovih punjenih tikvica su svakako President Mladi kajmak, nešto pancete, jaja i sira. Idealan ljetni obrok. Možete ih konzumirati tople, direktno iz pećnice, uz dodatnu žlicu kajmaka ili hladne uz dodatak tabasca ili umaka od jogurta.

Sastojci

  • 4
    tikvice (okrugle ili duguljaste srednje veličine)
  • 100g
    President Mladog kajmaka
  • 50g
    pancete
  • 50g
    tvrdog ribanog sira
  • 1
    jaje
  • 3-4
    velike žlice krušnih mrvica
  • 2
    veća režnja češnjaka
  • 1
    srednja glavica luka
  • 2-3
    velike žlice maslinovog ulja
  • prstohvat
    soli, malo svježe mljevenog papra
  • par
    listića dimljenog sira
  • nekoliko
    grančica svježeg timijana

  • Operite tikvice, osušite ih pa im odrežite kapicu (ako koristite okrugle) ili ih prepolovite (ako koristite tikvice duguljastog oblika).

  • Izdubite ih, ali sačuvajte izdubljeno meso tikvice za nadjev,  pa tako izdubljene stavite u vruću slanu vodu i prokuhajte 10 minuta. Ocijedite i ohladite.I

  • Izdubljeno meso tikvice usitnite nožem.

  • Luk nasjeckajte na sitno, a pancetu na kockice pa u tavi na maslinovom ulju prvo pirjajte luk dok ne postane staklast, dodajte mu pancetu i pirjajte dok se masnoća ne počne topiti, potom dodajte sitno sjeckani češnjak i nakon minute ustitnjeno meso tikvica. Posolite i popaprite te pirjajte dok ne ispari sva tekućina (oko 15 minuta). Kad je nadjev gotov, pustite ga da se skroz ohladi.

  • U hladni nadjev dodajte krušne mrvice, President Mladi kajmak, ribani sir i na kraju jedno jaje koje ste lagano ulupali vilicom te sve dobro izmješajte.

  • Napunite tikvice pripremljenim nadjevom, po vrhu natrgajte listiće dimljenog sira i dodajte par listića svježeg timijana.

  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta.