Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Proljetna pizza s Galbani mozzarellom light

Šarena, mirisna i s puno povrća ova pizza je pravi glasnika proljeća, koja zavodi i razbuđuje sva osjetila. Uz dodatak Galbani mozzarelle light ova nas pizza, u 'laganijoj' verziji, priprema na ljeto bez parea i širokih majica. Savršena je u bilo koje doba dana, kao obrok ili međuobrok, a najbolja kao neizostavan dio svih proljetnih druženja.  

Sastojci

Za tijesto:
  • 300 g
    glatkog brašna
  • prstohvat
    soli
  • 1 vrećica
    vrećica suhog kvasca
  • 200 ml
    mlake vode
  • malo
    maslinovog ulja
Za nadjev:
  • 1 konzerva
    sjeckana rajčica u umaku
  • po želji
    origano, bosiljak
  • po želji
    soli, papra
  • malo
    maslinovog ulja
  • 125 g
    Galbani mozzarelle light
  • 100 g
    kukuruza šećerca
  • po jedna
    paprika (crvena, zelena, žuta)
  • 1
    tikvica
  • 250 g
    gljiva
  • 3
    mlada luka
  • nekoliko
    rotkvica
Za posluživanje:
  • po želji
    rikola i cherrz rajčice

KULINARSKI SAVJET: Kad mijesite tijesto možete ga malo izlupati ili bacati na pobrašnjelu podlogu kako bi se gluten bolje razgradio, sastojci bolje povezali, a tijesto lakše razvlačilo.

  • Prvo umijesite tijesto. U dublju posudu stavite brašno i sol i dobro izmiješajte. Potom redom dodajte maslinovo ulje, kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto. Tijesto mijesite sve dok ne postane lijepo i podatno (ne smije se lijepiti za ruke, a dodavanjem brašna postići ćete pravu teksturu). Nakon što ste tijest malo 'izlupali' vratite ga u posudu i lagano poškropite maslinovim uljem, prekrijte prozirnom folijom i pustite da stoji najmanje 15 minuta.

  • Za to vrijeme pripremite nadjev. Rajčicu ocijedite od viška tekućine, posolite, popaprite i dodajte bosiljka i origana po želji. Izmiješajte i dodajte 2-3 žlice maslinovog ulja.

  • Gljive izrežite na četiri dijela, stavite na zagrijanu tavu s malo ulja i lagano ih popržite i začinite po želji. Isto tako operite papriku, očistite i narežite na trakice; nju premjestite u cjedilo i lagano posolite (tako će pripremljeno povrće pustiti vodu i neće dodatno raskvasiti tijesto). Pripremite i kukuruz, narežite mladi luk i rotkvicu na kolutove, a tikvicu na manje ploškice.

  • Tijesto razvaljajte i podijelite na nekoliko manjih kvadrata (možete peći i jednu veliku pizzu). Po tijestu premažite pripremljenu rajčicu i slažite povrće.

  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 °C. Nakon 10 minuta po pizzi poslažite natrganu Galbani mozzarellu light, a možete je i narezati na kolutiće. Nastavite peći još 5 minuta, samo da se mozzarella rastopi.

  • Pečenu pizzu možete posuti svježe mljevenim paprom. Poslužite je toplu uz rikolu i cherry rajčice.

Recept: Mile Butorac