Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Pljukanci sa Sirela Ribancem

Tradicionalno istarsko jelo je svojevrsna oda domaćicama koje su u vrijeme neimaštine od malo pristupačnih sastojaka znale pripremiti vrhunsko jelo obogaćeno namirnicama iz svog kraja.

Sastojci

  • 500 g
    glatkog brašna
  • malo
    soli
  • 1 l
    vrele vode
  • 200 g
    Sirela Ribanca
  • dvije žlice
    maslinovog ulja
  • 100 g
    pršuta

  • U prosijano brašno dodamo sol i zalijemo vrelom vodom. Kad se voda prohladi dovoljno da možemo rukom raditi, umijesimo čvrsto tijesto koje ostavimo da kratko odmori.

  • Od tijesta kidamo komade i oblikujemo ih u vretenaste oblike, u sredini šire, na krajevima uže.

  • Gotove pljukance kuhamo u slanoj vodi desetak minuta te ih procijedimo.

  • Pljukance možete poslužiti s raznim umacima, no mi smo se odlučili na, nama najdražu, jednostavnu varijantu najbližu onoj tradicionalnoj. Zalili smo kuhane pljukance maslinovim uljem, na trakice narezali pršut i posuli ga po tjestenini i na kraju, obilato posuli svježe ribanim Sirela Ribancem.

Recept: Forking Croatia