Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Pita od višanja

Sezonska, ljetna i neodoljiva! Ova pita osvaja divnim, bogatim nadjevom, ali i savršeno prhkim tijestom. Osim s višnjama, možete je napraviti i s borovnicama, breskvama ili drugim omiljenim voćem.

Sastojci

Za tijesto
  • 400 g
    brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 1/2 žličice
    soli
  • 3 žlice
    šećera u prahu
  • 250 g
    Dukat maslaca
  • naribana korica
    1 limuna ili limete
  • 2 žlice
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
Za nadjev
  • 1 kg
    višanja
  • 150 g
    šećera
  • 1/2 većice
    bourbon vanilija šećera
  • malo
    cimeta
  • sok
    1 limuna ili limete
  • 2 žlice
    škrobnog brašna / gustina
  • malo
    soka od višanja i vode
Za premazivanje
  • 1
    jaje + žlica vode
  • 1 žlica
    šećera

KULINARSKI SAVJET: Tijesto za pite treba mijesiti vrlo kratko, kako ne bi postalo žilavo, a sastojci moraju biti hladni. Prije pečenja tijesto treba odležati barem 30 minuta u hladnjaku.

  • U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

  • U većoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol, šećer, limunovu koricu i Dukat maslac narezan na kockice. Prstima utrljajte maslac u brašno, a kad tijesto postane mrvičasto dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i kratko mijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

  • Višnje operite, očistite i skupa sa sokom stavite u posudu debljeg dna. Dodajte šećer, vanilija šećer, cimet i limunov sok pa kuhajte na umjerenoj vatri. Kada višnje prokuhaju dodajte gustin pomiješan s malo šećera i vode pa uz miješanje kuhajte dok se nadjev ne zgusne. Ostavite nadjev da se malo ohladi.

  • Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte. Jednim dijelom tijesta obložite kalup za pitu, dno izbodite vilicom i vratite u hladnjak. Drugi dio tijesta izrežite u tanke trakice, od njih ispletite pletenice, a od preostalog tijesta izrežite listiće.

  • Izvadite tijesto iz hladnjaka, po njemu rasporedite nadjev od višanja, a po nadjevu pletenice od tijesta. Umutite jaje i vodu, rub pite premažite tankim slojem pa uz rub pite zalijepite listiće od tijesta. Tijesto još premažite i pospite šećerom.

  • Pitu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 40 minuta. Tijekom pečenja pitu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom kako tijesto na rubovima ne bi jako potamnilo.

  • Prije posluživanja pitu ostavite da se hladi barem 2-3 sata, a možete je poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.