Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Pita od pekanskih oraha

Ova originalno američka slastica brzo se udomaćila u svim zemljama engleskog govornog područja, pa je tako stigla i do nas. Čest je gost na blagdanskim stolovima jer je iznimno izdašna, možete je raditi i s običnim orasima umjesto pekanskih, te u bilo kojem kalupu za tart.

Sastojci

  • 150g
    oštrog brašna
  • 150g
    glatkog brašna
  • 200g
    Dukat maslaca
  • 100g
    šećera u prahu
  • 1
    žutanjak
Nadjev
  • 2
    jaja
  • prstohvat
    soli
  • 20g
    rastopljenog Dukat maslaca
  • 200g
    zlatnog sirupa
  • 75g
    muscovado šećera
  • 2 žlice
    ekstrakta vanilije
  • 150g
    pekanskih oraha

KULINARSKI SAVJET: Poslužite uz tučeno Brzo & Fino vrhnje za šlag ili sladoled od vanilije.

  • Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i stavite ga na hladno pola sata.

  • Ohlađeno tijesto razvaljajte i njime obložite više malih kalupa za tart ili jedan veliki promjera 26 cm. Pospremite u zamrzivač na pola sata.

  • Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za tart izvadite iz zamrzivača, tijesto izbodite vilicom te ga obložite papirom za pečenje tako da dobro prione sa svih strana. Papir fiksirajte rižom ili suhim grahom pa ga staviti peći 15 minuta. Izvadite iz pećnice, pažljivo odstranite papir i pecite još 5-7 minuta.

  • U međuvremenu umutite jaja sa solju i vanilijom, dodajte rastopljeni Dukat maslac, šećer i zlatni sirup pa ulijte smjesu u pečenu koru. Po površini poslažite polovice pekanskih oraha i pecite još 20-ak minuta. Pustite da se ohladi pa izvadite iz kalupa.

  • Poslužite uz sladoled od vanilije ili tučeno Brzo & Fino vrhnje za šlag.

Recept: Cup&Cake