Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Pavlova torta s citrusima i bademima

Pavlova je jedna od najpoznatijih hrskavih slastica, čiji se recept sastoji od samo nekoliko sastojaka, a ime dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Nježna i poetična, u ovoj je izvedbi oplemenjena citrusnim notama neretvanskih mandarina, limuna i naranči.  

Sastojci

Beze kora:
  • 6
    bjelanjaka
  • 150 g
    šećera
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije
Krema od limuna:
  • 6
    žumanjaka
  • 125 ml
    soka različitih agruma (mandarine, limuna, naranči)
  • pola naranče
    korica
  • 150 g
    šećera
  • 115 g
    Dukat maslaca
  • 1 vrećica
    limun šećera
Krema od badema:
  • 150 ml
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 3 žlice
    bademovog maslaca
  • 1 žlica
    šećera u prahu
  • 1 žličica
    ekstrakta vanilije

KULINARSKI SAVJET: Koru za Pavlovu je najbolje ispeći dan ili nekoliko dana ranije, a ukrašavajte je tek pred serviranje jer kora uvijek malo potone.

  • Zagrijte pećnicu na 220 °C. U metalnu ili staklenu zdjelu stavite malo octa te prebrišite cijelu zdjelu i pjenjače miksera octom. Bjelanjke izmiješajte s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Polako dodavajte sav šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg. Lagano umutite i ekstrakt vanilije. Na pleh obložen papirom za pečenje izlijte smjesu i oblikujte u veliki krug visine 3-4 cm. Laganim pokretima nožem napravite linije po "kružnici". Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 140 °C. Pecite 90-120 minuta. Isključite pećnicu i ostavite koru u njoj da se hladi.

  • Sve sastojke za kremu osim Dukat maslaca stavite u lončić i pjenjačom miješajte na laganoj vatri. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte maslac, prelijte u drugu zdjelu i prekrijte folijom da dodiruje površinu kreme. Ostavite da se ohladi.

  • Za kremu od badema istucite Brzo & Fino vrhnje za šlag sa šećerom u prahu. Kada smjesa postane gušća, ali ne i skroz čvrsti šlag, dodajte bademov maslac i miješajte dok ne dobijete šlag.

  • Ohlađena kora će malo „potonuti“ pa u tu udubinu stavite kremu od maslaca. Stavite u hladnjak na sat vremena da se krema malo stisne. Preko ohlađene kreme prelijte kremu od citrusa i ukrasite po želji, na primjer svježe narezanim kriškama naranči, mandarina i grejpa.