Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Pasty sa Sirela Ribancem i povrćem

Najpoznatiji je pod nazivom cornish pasty, najčešće punjen mesom i raznim povrćem, porijeklom iz Cornwalla u Engleskoj.

Sastojci

  • 125g
    hladnog Dukat maslaca narezanog na kockice
  • 125g
    masti
  • 500g
    brašna
  • 6 velikih žlica
    hlade vode
  • 1
    jaje
Nadjev:
  • 250g
    miješanih gljiva
  • 1
    luk
  • 2
    krumpira srednje veličine
  • 100g
    Sirela Ribanca
  • malo
    soli i papra
  • po želji
    suhog timijana
  • 3 velike žlice
    Brzo & Fino kiselog vrhnja ili milerama

U verziji s Ribancem je vegetarijanski i mrvicu laganiji, a zgodno ga je poslužiti kao topli doručak ili uz salatu kao brunch. 

  • Tijesto zamijesite tako da u brašno pomiješano sa solju utrljate mast i maslac, smjesa treba sličiti vlažnom pijesku.

  • Dodajte vodu i brzo zgotovite. Podijelite na 4 dijela i stavite da se hladi sat vremena.

  • U međuvremenu krumpir izrežite na male kockice i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite i stavite sa strane. Luk i gljive sitno izrežite i popržite na ulju dok ne omekšaju.

  • Pomiješajte u zdjeli s kuhanim krumpirom, Ribancem, kiselim vrhnjem, timijanom i začinima.

  • Tijesto razvaljajte, iz njega izrezujte krugove i na svaki u sredinu stavite veliku žlicu nadjeva. Rubove dignite u sredinu i spojite prstima tako da dobijete valoviti šav.

  • Svaki pasty premažite umućenim jajetom i pecite na 180 °C 15-20 min.

Recept: Cup&Cake