Recept - Dukat&Blogeri, Glavno jelo

Nonina kanavaca

Kanavaca dolazi od talijanske riječi canavaccio koja u prijevodu znači platno. 

Sastojci

Tijesto:
  • 300 g
    glatkog brašna
  • 3
    jaja
  • malo
    soli
  • po potrebi
    mlake vode
Nadjev:
  • 500 g
    mljevene junetine
  • 350 g
    špinata
  • 3
    jaja
  • 150 g
    Sirela Podravca
  • 4
    češnja češnjaka
  • 50 g
    pršuta ili pancete
  • po želji
    sol, papar, ulje, maslinovo ulje
Umak:
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • malo
    bosiljka
  • po želji
    sol i papar

Naime, ova se "savijača" kuha umotana u kuhinjsku krpu, odnosno platno. Kanavacu su kuhale none u Istri pa od tuda i naziv. 

  • Skuhajte špinat, ocijedite, i narežite na sitno. Prodinstajte mljeveno meso na maslinovom ulju, dodajte češnjak i sitno nasjeckanu pancetu ili pršut, začinite.

  • Ostavite meso da se hladi i u međuvremenu zamijesite tijesto od 300 grama brašna, 3 jaja, malo soli i mlake vode po potrebi. Polako dodajte vodu dok tijesto nije kompaktno i glatko. Mora biti malo mekše od tijesta za rezance.

  • Razvaljajte tijesto tanko u oblik pravokutnika.

  • U ohlađeni nadjev naribajte 150 grama Podravca, dodajte nasjeckani špinat i 3 jaja i sve izmiješajte.

  • Na razvaljano tijesto rasporedite nadjev i zarolajte u savijaču te je smotajte u oblik puža.

  • Savijaču – kanavacu stavite na sredinu kuhinjske krpe, povežite i objesite na kuhaču te stavite u dublji lonac da se kuha. Kanavaca ne smije dirati dno i ne smije biti iznad vode. Kuhajte 40 minuta.

  • Dok se kanavaca kuha, spremite jednostavni umak od Brzo & Fino vrhnja za kuhanje, koje začinite po ukusu i pustite da proključa. Ukoliko želite, i u umak dodajte malo Podravca da se otopi.

  • Kuhanu kanavacu narežite i poslužite s bijelim umakom.

Recept: Forking Croatia