Recept - Dukat&Blogeri

Nabujak od artičoka s Pekorelom

Srca artičoka i blago pikantni sir Pekorelo glavne su zvijezde finog, dekadentnog i ekstra prozračnog nabujka. Ovo proljetno jelo savršeno je ako ga poslužite kao predjelo, a u kombinaciji s osvježavajućom salatom idealan je odabir za lagani ručak ili večeru.

Sastojci

  • 4
    artičoke
  • 25 g
    Pekorela
  • 4
    jaja
  • 250 ml
    Dukat mlijeka
  • 60 g
    Dukat maslaca
  • 4 žlice
    glatkog brašna
  • Po želji
    sol i papar

  • Artičokama odrežite stapku te ih kuhajte u kipućoj slanoj vodi dok ne postanu mekane – otprilike 45 min do sat vremena, ovisno o veličini artičoke. Ocijedite ih, odstranite im sve listove kako biste došli do srca artičoke, koje obavezno očistite od „dlačica“. Protisnite ih gnječilicom za krumpir ili vilicom.

  • Na srednje jakoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajte mlijeko i miješajte dok se umak ne zgusne. Začinite solju i paprom.

  • U dobiveni bešamel dodajte naribani sir Pekorelo. Pustite da se smjesa ohladi 10 minuta, a zatim dodajte žumanjke, jedan po jedan. Na kraju umiješajte pire od artičoka.

  • Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Laganim pokretima umiješajte u smjesu od artičoka.

  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

  • Četiri posudice premažite maslacem i lagano posipajte brašnom. Napunite ih smjesom te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 30 minuta. Servirajte odmah.

    Recept Mali chef.