Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Male pite s limunom i meringueom

Neodoljive male pite punjene kiselkastom kremom od limuna i prekrivene snijegom bjelanjaka neće ostaviti niti jednog sladokusca ravnodušnim.

Sastojci

Za prhko tijesto:
  • 300 g
    brašna
  • 35 g
    blanširanih mljevenih badema
  • 80 g
    šećera
  • prstohvat
    soli
  • na vrh noža
    praška za pecivo
  • 1
    jaje
  • 1
    žumanjak
  • 150 g
    hladnog Dukat maslaca narezanog na listiće ili kockice
Za kremu od limuna:
  • 3
    žumanjka
  • 100 g
    šećera
  • sok
    2 limuna (može i korica ako želite i imate domaće)
  • 1 ½ žlica
    gustina
  • 100 g
    maslaca
Za švicarski meringue:
  • 3
    bjelanjka
  • 115 g
    šećera
  • prstohvat
    soli
  • 1 žlica
    limunova soka

  • Za prhko tijesto:

    Pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer, sol i prašak za pecivo.

  • Dodajte ohlađeni Dukat maslac narezan na listiće pa miješajte električnim mikserom sa spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto. Po potrebi tijesto prebacite na radnu površinu i rukama zamijesite kuglu. Pazite da pritom budete brzi kako se maslac ne bi potpuno otopio.

  • Tijesto omotajte prijanjajućom folijom i odložite ga u hladnjak na pola sata.

  • Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu oko 3–4 mm pa okruglim kalupom izvadite krugove.

  • Svaki krug utisnite u kalup za pite, izbodite ih malo vilicom i stavite kratko u hladnjak. Preostalo tijesto premijesite i ponovite postupak.

  • Ohlađeno tijesto prekrijte komadom papira za pečenje, opteretite svaki s malo suhog graha i pecite naslijepo 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C.

  • Nakon 15 minuta maknite papir i grah s pečenog tijesta - košarica te ih nastavite peći još deset minuta kako bi dobile zlatnu boju. Pečene košarice odmah izvadite iz kalupa i dobro ohladite.

  • Za kremu:

    Pomiješajte žumanjke sa šećerom, sokom limuna i gustinom u staklenoj zdjeli. 

  • Kuhajte sve na pari, neprestano miješajući dok se ne zgusne. To može potrajati, ali budite uporni i samo miješajte te pazite da vam zdjela ne dodiruje vodu te da voda ne ključa.

  • Kada se krema zgusne toliko da s pjenjače pada u obliku guste lave, maknite je s vatre.

  • Odmah umiješajte žlicu po žlicu Dukat maslaca dobro miješajući da se maslac otopi. Kremu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite je da se hladi.

  • Za švicarski meringue:

    Pomiješajte bjelanjke sa šećerom, prstohvatom soli i limunovim sokom u staklenoj posudi. Kuhajte sve na pari, neprestano miješajući dok se ne zgusne i pretvori u nešto poput snijega, a šećer se potpuno ne otopi.

  • Maknite s vatre i nastavite miješati električnim mikserom dok ne dobijete jako čvrst snijeg, a smjesa ne dosegne sobnu temperaturu. I ovo može potrajati.

  • Slaganje pita:

    Svaku prhku košaricu napunite žutom kremom.

  • Na kremu istisnite pripremljeni meringue pomoću slastičarske vrećice ili žlicom.

  • „Zarešajte“ meringue slastičarskim plamenikom (brenerom) ili u pećnici pod grilom, ne duže od tri minute.

    Ohladite pite i poslužite ih.

Recept: Cukar