Recept - Dukat&Blogeri

Ljetni quiche s tikvicama

Quiche je francuska slana pita otvorenog tipa koja se može nadjenuti najrazličitijim povrćem, sirom ili mesom. Ova ljetna verzija ima svega pomalo kao pravi predstavnik ljetnog obilja.

Sastojci

Za tijesto:
  • 200 g
    brašna
  • prstohvat
    soli
  • 75 g
    Dukat maslaca
  • 25 g
    masti
  • 1
    jaje
  • za pečenje tijesta
    suhi grah
Za nadjev:
  • 1
    tikvica
  • 5–6
    malih cherry rajčica
  • 20 g
    Galbani Grana Padano
  • 20 g
    slanine
  • 300 g
    Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
  • 3
    jaja
  • ½
    žličice soli
  • ½
    žličice muškatnog oraščića, naribanog
  • malo
    svježe mljevenog papra

  • Pomiješajte brašno i sol u posudi pa dodajte hladni Dukat maslac narezan na listiće i mast. Prstima utrljajte maslac i mast u brašno kako biste dobili mrvičastu smjesu.

  • Dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjak na 30 minuta.

  • Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu 3–4 mm pa ga pažljivo prebacite u kalup za pitu promjera 22–23 cm.

  • Probodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta, prekrijte ga papirom za pečenje, opteretite ga suhim grahom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta. Nakon 20 minuta maknite papir i grah te nastavite peći otkrivenu pitu još 10 minuta.

  • Pečenu pitu izvadite iz pećnice te je nadjenite pripremljenim nadjevom.

  • Za nadjev:

    Tikvicu operite i narežite na tanke trakice. Svaku traku tikvice zamotajte tako da dobijete oblik cvijeta.

  • Rajčice operite i prepolovite. Galbani Grana Padano narežite na male kockice, a slaninu tanko narežite.

  • Složite tikvice, rajčice, sir i slaninu na pečenu pitu.

  • U zdjeli pomiješajte Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, jaja, sol, muškatni oraščić i papar pa ovom smjesom prelijte povrće.

    Ovako nadjevenu pitu vratite u pećnicu i pecite je još 20–25 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni.

  • Pitu poslužite toplu uz sezonsku salatu.

Recept: Cukar