Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Kuglof s Dukat maslacem i višnjama

Kao glavna zvijezda ovog kuglofa Dukat maslac savršeno se nadopunjuje s aromom vanilije. 

Sastojci

Sastojci za kuglof:
  • 150 g
    Dukat maslaca (omekšalog na sobnoj temperaturi)
  • malo
    maslaca za kalup
  • 180 g
    šećera
  • 3
    jaja
  • 200 g
    brašna i malo za kalup
  • 2 žličice
    praška za pecivo
  • 1
    mahuna vanilije
  • prstohvat
    soli
  • 150 g
    Galbani Ricotte
  • 200 g
    višanja
  • 2 – 3 žlice
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
Preljev:
  • 100 g
    šećera
  • 50 g
    Dukat maslaca
  • 4 žlice
    vode
  • pola
    mahune vanilije (sjemenke)

Dodatnu nježnost ovoj neodoljivoj slastici daje Galbani Ricotta, a svemu lagano proturječi kiselost višanja. Teksturom kompaktan, ali tako mekan i sočan, ovaj kuglof stalno će vas mamiti da pojedete još koji komad. A kako bi cijela priča bila zaokružena, tu je i preljev koji dodatno naglašava i slavi arome maslaca i vanilije.

 

KULINARSKI SAVJET: U ljetnoj sezoni višnje zamijenite borovnicama ili ribizlima ili nekim drugim voćem po izboru.

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom.

  • U dubljoj posudi umutite Dukat maslac i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje neprestano miješajući mikserom. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.

  • Smjesi maslaca, šećera i jaja naizmjenično dodajte po nekoliko žlica brašna i Galbani Ricotte, a postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju dodajte Brzo & Fino kiselo vrhnje i sjemenke koje ste izvadili iz mahune vanilije.

  • U dobro izmiješanu smjesu za kuglof dodajte višnje te ih lagano žlicom ili kuhačom pomiješajte s ostatkom smjese da se ravnomjerno rasporede.

  • Izlijte smjesu u kalup i pecite oko 35 – 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečeno. Kad je kuglof pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite u kalupu da se hladi 10 minuta.

  • U međuvremenu napravite preljev: pomiješajte sve sastojke i stavite na vatru da proključa. Smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Ostavite da se ohladi.

  • Okrenite kuglof i izvadite ga iz kalupa, premažite ga četkicom/metlicom da upije preljev ili ga žlicom rasporedite po kuglofu.

Recept: Mile Butorac