Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Juha od pečenih rajčica s mascarponeom

Izraženi slatko-kiseli okus rajčice dobiven prethodnim pečenjem savršeno će razblažiti kremasti mascarpone. Rezultat je najukusnija i najkremastija juha od rajčice koju ste ikad probali!

Sastojci

  • 1 kg
    rajčica (cherry, šljivara ili drugih manjih vrsta)
  • 100 g
    Galbani mascarponea
  • 500 ml
    povrtnog temeljca (ili vode)
  • 2 manja
    ljubičasta luka
  • ½
    glavice češnjaka (oko 5 režnjeva)
  • 2 žlice
    maslinova ulja
  • 2 žlice
    balzamskog octa
  • nekoliko grančica
    svježeg timijana
  • prstohvat
    šećera
  • po želji
    sol i papar

  • Rajčice operite i veće (šljivare) prepolovite, luk ogulite i izrežite na četvrtine, a češnjak razdvojite na režnjeve i ostavite ih neoguljene.

  • Pripremljeno povrće stavite u posudu za pečenje, začinite maslinovim uljem, octom, listićima timijana, solju i paprom pa stavite peći na 200 stupnjeva pola sata.

  • Pečeno povrće pustite da se malo ohladi, s rajčica ogulite kožice, a češnjak istisnite iz opne.

  • Zatim sve to, s komadima luka i tekućinom koja je preostala od pečenja, stavite u lonac, podlijte temeljcem i dodajte prstohvat šećera.

  • Pustite da krčka na laganoj vatri oko 20 minuta i zatim izblendajte (ako ste prethodno pažljivo ogulili kožice, juha će biti savršeno „glatka“).

  • Ako vam je juha pregusta, dodajte još malo tekućine i svakako na kraju po potrebi korigirajte začinjenost.

  • Na kraju, kod posluživanja, u juhu umiješajte i mascarpone te dodajte nekoliko listića svježeg timijana.

     

    Recept Kužinica