Recept - Dukat&Blogeri, Glavno jelo

Jesenski gulaš s kestenima i granom padano

Jesenski gulaš s kestenima ugrijat će vaše tijelo i dušu i za najhladnijih dana. Jednostavno se priprema i u samo nekoliko koraka dobit ćete hranjiv obrok nevjerojatno dobrog okusa. Kesteni savršeno funkcioniraju u kombinaciji s lećom, ječmom i sušenim gljivama, dodajući zanimljivu notu okusa i lijepu kontrastnu teksturu.

Sastojci

  • 50 g
    pancete
  • 1
    luk
  • 2
    mrkve
  • 1 stapka
    celera
  • 3 češnja
    češnjaka, protisnuta
  • 3 žlice
    maslinovog ulja
  • 400 g
    sjeckanih pelata
  • 150 g
    ječma
  • 100 g
    zelene leće
  • Šalica
    pečenih kestena
  • 1
    lovorov list
  • 30 g
    sušenih lisičarki ili vrganja
  • 1 žlica
    balzamičkog octa
  • Po ukusu
    sol, papar i čili
  • Po ukusu
    Galbani grana padano

  • Prelijte sušene lisičarke ili vrganje šalicom kipuće vode i pustite da se namaču 30 minuta.

  • Na zagrijanom maslinovom ulju nekoliko minuta pržite sitno narezanu pancetu. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer, luk i nastavite pirjati još 5 minuta. Dodajte protisnuti češnjak, procijeđene i nasjeckane gljive te očišćene pečene kestene.

  • Ubacite sjeckane pelate, lovorov list, žlicu balzamskog octa pa sve začinite solju, paprom i s malo čilija po želji. Ulijte vodu, neka vam limenka od pelata bude mjerica. Potrebno vam je otprilike 4 pune limenke vode. Pustite da jelo prokuha.

  • Dodajte prethodno namočeni ječam i zelenu leću. Smanjite vatru i kuhajte otprilike 30 minuta, tj. dok povrće, ječam i leća ne budu al dente. Ako vam se čini pregusto, dodajte još vode.

  • Gotovo jelo servirajte s naribanom Galbani granom padano.