Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo

Gourmet sendvič

Sendviči koji zahtijevaju pripremu dužu od nekoliko minuta uvijek su vrijedni spomena, neki čak i divljenja, poput ovog koji predstavlja pravu gastronomsku poslasticu. 

Sastojci

  • 4
    odreska od svinjskog vrata
  • 4
    luka
  • 3
    režnja češnjaka
  • 150 g
    Galbani Mozzarella topljenog sira u listićima
  • 100 g
    Dukat maslaca
  • 2 žlice
    jabučnog octa
  • malo
    ulja
  • nekoliko žlica
    President mladog kajmaka
  • nekoliko žlica
    Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • Salata
    radič, matovilac, rajčica, baby špinat
  • 4
    peciva ili kruh
  • po želji
    sol, papar
  • 2
    žlice šećera
  • 1 žličica
    chimichurrija (južnoamerička mješavina začina za grill i marinade)

Listići Galbani Toast Mozzarelle, vrlo blagog i nježnog okusa, a izuzetne topivosti, savršeno su upotpunili i zaokružili ovaj okusima „jači“ sendvič. Ovaj gourmet sendvič slavi proljeće i zahtijeva da bude šaren i topao, aromatičan i svjež, ali prije svega ukusan i dugo pamtljiv. 

  • Chimichurri i papar zdrobite u mužaru te im dodajte 3 režnja češnjaka, 2 žlice jabučnog octa i 2 žlice suncokretova ulja. Sve zgnječite i dobivenom smjesom premažite odreske, koje ostavite da se kratko mariniraju.

  • Zagrijte grill tavu. Odreske posolite i stavite peći na zagrijanu tavu pazeći da ostanu sočni. Pečene odreske ostavite da se hlade nekoliko minuta pa ih potom narežite na tanke kriške, a po želji ih možete dodatno posoliti ili popapriti.

  • Luk očistite i narežite na kolutove pa ga stavite na zagrijanu tavu na malo ulja. Lagano ga posolite kako bi brže pustio vodu i kratko popržite, a potom pospite sa šećerom kako bi se karamelizirao. Svemu dodajte oko 50 g Dukat maslaca te nastavite karamelizirati dok ne postane zlatno-žute boje.

  • Nekoliko žlica President mladog kajmaka izmiješajte s Brzo & Fino kiselim vrhnjem dok ne dobijete gust umak teksturom sličan majonezi. Njemu možete dodati začinsko bilje po želji (peršin, kopar, vlasac...). Kruh ili pecivo premažite maslacem i tostirajte s unutarnje strane na gill tavi. Tostirani kruh premažite umakom pa na to dodajte karamelizirani luk i kriške svinjskog vrata koje bogato prekrijte listićima Galbani Toast Mozzarelle, vratite na zagrijanu tavu i tostirajte dok se sir lagano ne rastopi po mesu.

  • Na rastopljene listiće sira dodajte očišćenu salatu po izboru i nekoliko kriški rajčice. Poklopite pecivom ili drugom kriškom kruha. Ako želite sočniju varijantu, umak od kajmaka i kiselog vrhnja možete posuti i po povrću.

Recept: Mile Butorac