Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Galette s Galbani mozzarellinama i mini rajčicama

Galette je rustikalna pita koja je vrlo jednostavna za pripremu. Mogućnosti s prhkim tijestom su ograničene tek onoliko koliko i vaša mašta tako da je možete pripremiti u brojnim slatkim i slanim varijantama. U ovoj kombinaciji su tu lagane Galbani mozzarelline i slatke mini rajčice.  Zbog svog praktičnog oblika mozzarelline i rajčice trebate tek prepoloviti i poslagati po tijestu i vaša pita je spremna za pećnicu.

Sastojci

Za prhko tijesto:
  • 300 g
    glatkog brašna
  • 150 g
    Dukat maslaca
  • 125 ml
    hladne vode
  • 1/2 žličice
    listića ružmarina
  • 1/2 žličice
    listića majčine dušice
  • malo
    soli
Za punjenje:
  • 200 g
    miješanih mini rajčica
  • 200 g
    Galbani mozzarellina
  • malo
    soli
  • par
    listića majčine dušice, bosiljka i ružmarina

  • Hladni Dukat maslac nasjeckamo na kockice i stavimo u multipraktik s brašnom, malo soli i začinskim travama. Pulsiramo par puta dok se sav maslac ne izmiješa s brašnom te dodamo jako hladnu vodu. Pulsiramo dok se tijesto ne skupi u grubu kuglu. Potom rukama oblikujemo disk, umotamo ga u foliju za svježinu i ostavimo u hladnjaku barem pola sata.

  • Tijesto razvaljamo na papiru za pečenje u nepravilan krug, debljine pola centimetra. Rajčice i Galbani mozzarelline prepolovimo pa posložimo po površini tijesta, pet centimetara od ruba. Vrlo lagano posolimo i pospemo s malo svježih začinskih trava. Rubove zatim preklopimo prema sredini, u par preklopa, tako da galette dobije rustikalan izgled.

  • Pećnicu zagrijemo na 200°C i pečemo galette 50 minuta ili dok sva tekućina iz mozzerellina i rajčica ne ispari, a sir i rajčice ne dobiju lijepu boju. Serviramo toplo.