Recept - Dukat&Blogeri

Dip od artičoka i mascarponea

U sezoni artičoka pripremite ovaj jednostavni dip ili namaz od artičoka i mascarponea te ga poslužite uz tostirani kruh, krekere ili grisine. Osvojit će vas na prvu svojom kremoznošću i nježnim okusom koji se izvrsno nadopunjava s mesnim jelima s roštilja, ali i pečenim ili kuhanim kobasicama.

Sastojci

Sastojci
  • 3
    artičoke (oko 300 g)
  • 250 g
    mascarponea
  • 1 žlica
    maslinova ulja
  • Prstohvat
    soli
  • Malo
    svježe mljevenog bijelog papra
  • Malo
    čili pahuljica

  • Artičoke operite, odstranite im tvrde donje listove pa odrežite vrhove. Prepolovite ih nožem, pažljivo izvadite dlačice iz sredine te lagano ogulite stabljiku. Svaku polovicu prerežite po pola. Zakuhajte vodu, dodajte prstohvat soli, malo maslinova ulja i ubacite artičoke. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, dok artičoke lijepo ne omekšaju. Ugasite vatru, izvadite artičoke i pustite ih da se skroz ohlade. Odvojite otprilike 100 ml vode od kuhanja, pustite da se i voda ohladi.

  • Ohlađene artičoke ubacite u blender, dodajte polovicu vode i prstohvat soli pa sve zajedno izblendajte. Dobit ćete gustu zelenu smjesu s jasno vidljivim drvenastim dijelovima. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte još malo vode. Kroz gušće cjedilo propasirajte smjesu kako biste odvojili sve drvenaste i vlaknaste dijelove.

  • U zdjelici dobro izmiješajte mascarpone i propasirane artičoke. Potom dodajte svježe mljeveni bijeli papar, izmiješajte, prelijte žličicom maslinova ulja i posipajte čili pahuljicama. Dobro ohladite pa poslužite uz priloge po želji.

     

    Recept O slanom & slatkom.