Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Čokoladna babka

Ako ste u potrazi za mirisnim, aromatičnim, čokoladnim dizanim kolačem, našli ste ga. Ispecite babku, dizani kolač s okusom čokolade (ili cimeta) koji voli cijeli svijet. Poslužite ga uz čašu toplog Dukat mlijeka ili čaja i dajte doručku sasvim novu dimenziju.

Sastojci

  • 560 g
    glatkog pšeničnog brašna
  • 2
    jaja
  • 100 g
    šećera
  • 100 g
    Dukat maslaca
  • 180 ml
    Dukat mlijeka
  • 1 vrećica
    suhog kvasca (+ 50 ml toplog mlijeka, 1 žličica šećera i 1 žličica brašna za dizanje)
  • 1 žličica
    soli
  • 1
    bourbon vanilin šećer
Za premazivanje:
  • 300 g
    čokoladnog ili nougat namaza (ili 200 g otopljene čokolade)
  • 50 g
    sitno sjeckanih lješnjaka

  • U zdjelicu stavite kvasac, šećer, brašno i toplo Dukat mlijekom te ostavite na toplom da se kvasac diže.

  • U duboku zdjelu prosijte brašno. Dodajte šećer, vanilin šećer, sol i sjeckani Dukat maslac pa rukama utljajte maslac dok ne dobijete pjeskastu smjesu. Dodajte uzdigli kvasac, razmućena jaja i mlako Dukat mlijeko pa umijesite glatko podatno tijesto.

  • Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ga u zdjelu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

  • Uzdiglo tijesto razvaljajte u kvadrat, premažite čokoladnim ili nougat namazom (ili otopljenom čokoladom), dodajte sitno sjeckane lješnjake pa sve zamotajte u roladu. Roladu uzdužno razrežite po pola. Uzmite obje polovice, čokoladni dio okrenite prema gore pa ih upletite u šarenu štrucu.

  • Uski kalup za kruh premažite Dukat maslacem, ubacite komad papira za pečenje pa u pripremljeni kalup prebacite babku. Prekrije je krpom i ostavite da se diže još najmanje 15 minuta.

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C pa ubacite babku i pecite je na istoj temperaturi 35-40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite je iz pećnice, pustite da se malo ohladi pa je narežite na kriške i poslužite uz šalicu toplog Dukat mlijeka ili čaja.