Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Cezarova salata s piletinom i Bjelovarskim slanim sirom

Cezarova salata popularna je u cijelom svijetu, a jedna je od najomiljenijih salata u Americi. Salatu je 1924. osmislio Caesar Cardini, po kojem i nosi naziv, a od tada su nastale brojne varijacije na originalni recept. Dodamo li salati piletinu, ona nam može poslužiti kao samostalni obrok, posebno za vrućih, ljetnih dana, a dodatak Bjelovarskog slanog sira posebne, bogate arome ovu salatu čini još zanimljivijom

Sastojci

  • 350g
    pilećih prsa (file)
  • po želji
    sol
  • po želji
    papar
  • prstohvat
    mljevene dimljene paprike
  • 2 žlice
    svježe ribanog Ribanca
  • 1 veća glavica
    zelene salate ili mješavina kristalke, puterice, iceberg salate...
  • 2 šake
    starijeg kruha izrezanog na kockice
  • 50g
    dimljene slanine
  • 2
    slana inčuna
  • 2 češnja
    češnjaka
  • 2 žlice
    majoneze
  • 1 žlica
    Dijon senfa
  • 1 čimun
    sok cijelog limuna
  • 1 žlica
    vinskog octa
  • 3 žlice
    maslinovog ulja
  • po želji
    svježe mljevenog papra
  • 150g
    Bjelovarskog slanog sira

KULINARSKI SAVJET: Kako bi se sastojci salate što bolje međusobno stopili, salatu poslužite u širokim zdjelicama te na kraju pospite s još malo Ribanca!

  • Pileća prsa razrežite, posolite i popaprite. U tavi zagrijte malo ulja pa kratko pržite prsa dok ne dobiju boju s jedne i druge strane. Izvadite meso na tanjur, pospite s malo mljevene dimljene paprike i žlicom Ribanca pa vratite u tavu i još kratko pržite s obje strane. Meso izvadite iz tave, ostavite da se malo ohladi pa izrežite u trakice.

  • Slaninu narežite na male komadiće i ispržite da postane hrskava.

     

  • U istoj tavi prepržite narezani kruh.

     

  • Pripremite preljev – pomiješajte majonezu i senf, dodajte limunov sok i polako dodajte ulje. Sve dobro miješajte pjenjačom (možete sve sastojke za preljev pomiješati u multipraktiku) pa dodajte protisnuti češnjak, inćune koje ste na dasci nožem izradili u pastu, vinski ocat i žlicu  Ribanca. Dodajte svježe mljeveni papar i po potrebi malo vode. Sa solju pažljivo, dodajte samo po potrebi jer su inćuni, slanina i sir dovoljno slani.

  • Salatu operite i stavite u zdjelu, dodajte kockice kruha (krutone) i preljev. Sve lagano pomiješajte pa dodajte slaninu, piletinu i Bjelovarski slani sir narezan na kockice.