Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Glavno jelo

Batat punjen President Zagrebačkim sirom

Karakteristična slatkoća batata uz dodatak limuna i Zagrebačkog sira postaje drugačija, a ovo jelo na vaš stol donosi novi fantastičan okus. 

Sastojci

  • 1 kg
    batata (oko 4 veća komada)
  • 375 g
    President Zagrebačkog sira
  • malo
    maslinovog ulja
  • ½
    limuna
  • 400 g
    špinata
  • 1
    žličica sezamovih sjemenki, tostiranih
  • 1
    žličica sjemenki lana, tostiranih
  • ½
    žličice harisse, može i mljevene crvene paprike
  • po želji
    sol, papar

Kombinacija gotovo skašane sredine pečenog batata uz dodatak Zagrebačkog svježeg sira pretvara se u glatku, pomalo pjenastu kremu kojoj proturječi lagano pirjani hrskavi špinat. . Ovako pripremljen batat može biti samostalno jelo, ali i prilog bogatom ručku ili večeri.

  • Zagrijte pećnicu na 200̊ C. Batat dobro operite, posušite, nabodite vilicom ili nožem i premažite maslinovim uljem.

  • Pecite ga na limu prekrivenom papirom za pečenje na 200 ̊C dok ne omekša, otprilike oko 50 minuta. Kad je pečen ostavite da se hladi dovoljno da ga možete primiti u ruku.

  • Batat prepolovite po dužini, izdubite mu srednji dio pazeći da ostavite dio sa strane kako bi kora zadržala oblik. Sredinu stavite u posudu ili u sjeckalicu ili blender. Slatkom krumpiru dodajte oko pola pakiranja President Zagrebačkog sira, sok od pola limuna, 2 žlice maslinovog ulja, te sol i papar. Sve to miješajte ili gnječite dok se sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu pomalo nalik na kremu.

  • Izdubljeni batat stavite na plitki lim za pečenje. Svaki napunite pripremljenom smjesom i pospite s još malo sira. Tako napunjene batate vratite u mlaku pećnicu.

  • Špinat očistite i operite, posušite ga, ali ipak ostavite nešto vode na njemu. Zagrijte wok i u njega dodajte oprani špinat. Kad se količina smanji za otprilike pola špinat posolite, poparite i pospite harissom ili paprikom. Protresite wok kako bi se začini rasporedili, dodajte malo maslinova ulja. Nastavite pirjati još neko vrijeme i pred sam kraj dodajte tostirane sjemenke lana i sezama.

  • Izvadite batate iz pećnice, zatim na svaki komad stavite po 2 – 3 žlice špinata. Poslužite toplo.

Recept: Hungry Mile