Recept - Dukat&Blogeri, Predjelo, Desert

Aromatična focaccia uz sirnu platu

Selekciji finih sireva poput Pašnjaka, Malog gorskog i President brieja pridružite tapenadu od zelenih maslina i džem od brusnica te ispecite aromatičnu focacciu koja će dodatno upotpuniti svako druženje za stolom.

 

Sastojci

Za tijesto:
  • 300 g
    manitoba brašna
  • oko 240 ml
    make vode
  • 1 vrećica
    suhog kvasca
  • 1 žličica
    soli
  • malo
    maslinovog ulja
Za nadjev:
  • 10-15
    crnih maslina
  • 10-15
    cherry rajčica
  • par grančica
    svježeg timijana ili ružmarina
  • malo
    cvijeta soli ili krupne morske sol
  • malo
    maslinovog ulja
Za platu:
  • Pašnjak
  • Mali gorski
  • President brie
Dodatno:
  • Namaz od zelenih maslina
  • Džem od brusnica

 

  • U manju zdjelicu stavite suhi kvasac, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna pa zalijte s malo mlakog Dukat mlijeka i ostavite na toplom da se kvasac diže.

  • Umijesite tijesto: u dublju zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol pa sve dobro izmiješajte.  Dodajte uzdigli kvasac i mlaku vodu pa vilicom umijesite tijesto. Zbog visokog postotka hidratacije, tijesto će biti ljepljivo i nećete ga moći mijesiti klasičnom metodom, odnosno dodavanjem brašna, već pomoću maslinova ulja.

  • Nauljite dobro radnu površinu maslinovim uljem pa nauljite ruke. Istresite tijesto pa ga nauljenim rukama razvlačite i preklapajte dok ne postignete elastičnu teksturu. Nauljite zdjelu, prebacite u nju tijesto, prekrijte čistom krpom i pustite da se tijesto diže 60 minuta, odnosno dok se ne udvostruči.

  • Nauljite posudu za pečenje (promjera 30 cm), prebacite u nju tijesto pa ga nauljenim rukama razvucite do rubova posude. U tijesto utisnite crne masline i cherry rajčice koje ste prerezali po pola. Utisnite i timijan ili ružmarin, pokapajte obilato maslinovim uljem i na kraju posipajte cvijetom soli ili krupnom morskom solju. Ostavite da se diže još 15-20 minuta.

  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 °C i pecite 15-20 minuta. Poslužite toplo, uz selekciju narezanih sireva, poput Pašnjaka, Malog gorskog i President brieja te tapenadu od zelenih maslina i džem od brusnica.