Ricotta Galbani se savršeno uklopila u prozračnu teksturu ovih američkih, debljih palačinki kojima bi rijetko tko mogao odoljeti. Ricotta je sakrivena u samom tijestu što, uz dodatak limuna, jagoda i maka, ove palačinke čini idealnim obrokom za započeti dan. Od danas, s Galbani Ricottom doručkujte na drugačiji način. 

Sastojci

  • 100g
    Galbani Ricotte
  • 150g
    glatkog brašna
  • 230ml
    mlijeka (bademovo ili kokosovo)
  • 2 velike žlice
    agavinog sirupa (ili smeđeg šećera)
  • prstohvat
    soli
  • 1 čajna žličica
    praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice
    paste od vanilije (ili malo arome vanilije)
  • 1 velika žlica
    maka (nemljevenog)
  • 1
    jaje (razdvojiti žumanjak i bjelanjak)
  • svježe ribana
    korica jednog limuna
  • 5-6
    krupnijih jagoda rezanih na sitnije dijelove
  • malo
    kokosovog ulja za pečenje (maslaca ili nekog drugog ulja koje najčešće koristite)
Za umak od jagoda
  • 10-12
    krupnijih jagoda
  • 2 velike žlice
    agavinog sirupa (ili smeđeg šećera)
  • par kapi
    limunovog soka
Za služenje
  • 5-6
    jagoda rezanih na tanke ploškice
  • malo
    tučenog slatkog vrhnja ili šlag pjene u spreju
  • par listića
    svježe metvice (za dekoraciju)

  

  • Najprije napravite umak od jagoda i to tako da u blenderu dobro izmiksate jagode s agavinim sirupom/šećerom i par kapi limuna. Spremite umak u hladnjak i pustite da se dobro ohladi.

  • Potom krenite na pripremu tijesta za palačinke. U široj zdjeli izmiješajte suhe sastojke; brašno, mak, sol, prašak za pecivo i ribanu koricu limuna.

  • U drugoj posudi izmiješajte mokre sastojke; prvo žumanjak i ricottu, kojima potom dodajte agavin sirup, mlijeko, pastu od vanilije i sok od limuna pa sve dobro ručno izmiješajte kako bi se sastojci lijepo sjedinili.

  • U posebnoj posudi ručno istucite bjelanjak da se dobro zapjeni, ali da ne bude prečvrst.

  • Suhim sastojcima lagano dodajte mokre sastojke, uz stalno miješanje pazeći da se ne naprave grudice. Kad se smjesa  lijepo povezala, u nju kuhačom ili špatulom lagano umiješajte tučeni bjelanjak. I na kraju umiješajte na sitnije dijelove rezane jagode.

  • Na dobro zagrijanu tavu kapnite par kapi ulja i ispecite manje, ali deblje palačinke  (promjera oko 15 cm).

  • Slažite ih na tanjur po tri ili četiri komada tako da na svaki sloj stavite par ploškica rezanih jagoda, malo umaka od jagoda i tučeno slatko vrhnje/šlag pjenu. Na zadnju palačinku stavite obilato tučenog slatkog vrhnja/šlaga, dobro prelijte umakom od jagoda i ukrasite rezanim jagodama i listićima svježe metvice.

  • Također, ove palačinke možete premazivati i džemom od jagoda, nutellom ili namazom koji najviše volite te u kombinaciji s drugim voćem.