Recept - Dukat&Blogeri, Desert

Američke palačinke s Galbani mascarponeom

Palačnike su desert kojem rijetko tko može odoljeti i uvijek kada pomislimo da smo ih pojeli dovoljno, nađe se mjesta za još koju. Jednako će vas tako očarati i ove tzv. američke, malo deblje palačinke. Odlikuje ih prozračna tekstura, a u ovoj izvedbi ona je dodatno naglašena dodatkom svilenkasto kremastog Galbani mascarponea light, koji se nalazi i u tijestu i kremi.

Sastojci

Sastojci:
  • 150 g
    Galbani mascarponea light
  • 200 g
    brašna
  • 75 g
    šećera
  • 300 ml
    Dukat mlijeka
  • prstohvat
    soli
  • 2
    limuna (naribana korica i sok)
  • 2
    jaja (sobne temperature)
  • 2 žličice
    praška za pecivo
  • 100 g
    Dukat maslaca
  • za pečenje
    suncokretovo ulje ili neko drugo koje najčešće koristite
Za kremu:
  • 100 g
    Galbani mascarponea light
  • 200 g
    Brzo & Fino vrhnja za šlag
  • 1
    mahuna vanilije (sjemenke)
  • oko 75 g
    šećera u prahu, odnosno prema želji
Za posluživanje:
  • po želji
    jagode, maline i borovnice

  • Dukat maslac otopite i ostavite sa strane da se hladi. Potom u dubljoj posudi lagao umutite Brzo & Fino vrhnje za šlag kojem dodajte Galbani mascarpone i šećer u prahu. Povežite sastojke da tvore kremastu, lagano prozračnu kremu bez grudica i na kraju dodajte sjmenke mahune vanilije. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku.

  • U široj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i ribanu koricu limuna.

  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a od bjelanjaka umutite čvrst snijeg, koji će palačinkama dati dodatnu prozračnost.

  • U drugoj posudi izmješajte ostale 'mokre' sastojke: prvo povežite žumanjke i Galbani mascarpone, pa njima dodajte Dukat mlijeko, sok limuna i Dukat maslac na sobnoj temperaturi. Dobro izmješajte kako bi se svi sastojci lijepo sjedinili. Smjesu postepeno doljevajte suhim sastojcima, neprestano miješajući kako se ne bi napravile grudice. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte kuhačom ili špatulom. Tako pripremljeno tijesto za palačinke ostavite sa strane oko 15 minuta.

  • Na dobro zagrijanu tavu stavite nekoliko kapi ulja i ispecite manje, ali deblje palačinke.

  • Na dobro zagrijanu tavu stavite nekoliko kapi ulja i ispecite manje, ali deblje palačinke.

Recept: Mile Butorac