Vijesti

Za dobro druženje, pozovite sir!

Vikend samo što nije stigao, pozvali ste prijatelje, pospremili stan i kupili vino… Nedostaje vam još samo jedan uvjet za dobro druženje, njegovo veličanstvo sir!

Dakako, razumijemo i verziju u kojoj je sir glavni razlog okupljanja, jer rijetko koja namirnica pruža toliko različitih aroma, načina serviranja i uživanja iz zalogaja u zalogaj. Uz toliko vrsta, u siru bismo mogli uživati doslovno od jutra do sutra, bilo da njime „podignemo“ jutarnju kajganu, spakiramo sendvič za pauzu na poslu, začinimo ručak ili doradimo večeru… Ili pak uživamo u zalogajčićima, prepričavajući događaje dana uz čašu mlijeka, omiljenog piva ili vina. Ovo su naši prijedlozi kako biste svojim vikend i tjednim druženjima dodali novu, sirnu dimenziju.

Fondue

Uživanje u hrani može biti jako zabavno, a dokaz je fondue, umak od sira porijeklom iz Švicarske koji se tradicionalno priprema i služi u posudi s plamenikom. No, možete ga pripremiti i na štednjaku, miješanjem bijelog vina, malo brašna, Ribanca, Dimsija i Pekorela s malo trešnjevače, Brzo & Fino umaka okusa Ribanac te papra i muškatnog oraščića po želji. Miješajte lagano i pazite da ne zagori! Za umakanje u sočni umak pomalo ljepljive teksture (izvor zabave) izbori se kreću od kockica tostiranog kruha, mrkve narezane na trakice, celera, pečenih prokulica ili cvjetače… Neka sirne igre počnu!

Sirna plata

Ako ste još početnik na sirnom putovanju, neka vas koncept sirne plate ne zabrinjava. Dovoljno je držati se ovih pravila: birajte sireve različitih boja i oblika, sireve oštrijih aroma slažite dalje od nježnijih, mladih sireva (poredajte ih od najintenzivnijih prema najblažima). Izvadite ih iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja kako biste osjetili njihovu potpunu aromu. Režite ih tik prije serviranja i poslužite uz kockice kruha, krekere, suho ili svježe voće, voćni džem ili chutney od rajčice ili luka. U obzir dolazi i čokolada – President Brie, Camembert te Societe Roquefort izvrsno se slažu s tamnom, a President Emmental s mliječnom te bijelom čokoladom.

Okruglice od mekog sira

Slasne okruglice od mekog svježeg sira izvrsne su za druženja… Ili bilo kad vam se jede nešto aromatično i sirno. Pomiješajte Galbani ricottu i President Salakis te origano, ribanu koricu limuna i žlicu bijelog vina. Potrebne su vam velike kalamata masline bez koštica narezane na polovice i tostirani pinjoli. Polovice maslina obložite mješavinom sira i začina, čuvajte u hladnjaku sat vremena, a prije serviranja utisnite pinjole. Poslužite s čačkalicama ili slanim štapićima!

Uz sva lica sira – od tvrdih i slatkaste voćne arome poput Ribanca ili blago kiselkastog Trapista, Sirelinog ponosa Dimsija, „plemenitaša“ brieja, camemberta i gorgonzole pa do nezaobilazne mozzarelle i nježne ricotte, mogućnosti za kombiniranje, uživanje i druženje su – bezbrojne.