Vijesti

Tajne sirne plate

Da se majstora sirara Đuru Heheta pita, svaki dan bi počinjao i završavao sirnom platom! No dobro, možda ne svaki dan, ali za početak dobre zabave i druženja nema ničeg boljeg. Pri pripremi dobre plate imajte na umu pravila koja vam donosimo.

Neparan broj

Odaberite najmanje tri do pet vrsta sira različite boje, teksture i tvrdoće.  Za sirnu platu kao predjelo poslužite najviše pet vrsta sireva, a ako servirate desertnu sirnu platu, do devet vrsta sireva.

Prava mjera

Za koktel party poslužite oko 3 dag sira po osobi i najviše pet vrsta sireva. Ako je sirna plata jedan od sljedova, mjera je oko 6 dag sira po osobi i maksimalno devet vrsta sira. Ako je sirna plata fokus, planirajte 12 do 18 dag sira po osobi!

Dobar timing

Tekstura, okusi i aroma sireva najbolje dolaze do izražaja na sobnoj temperaturi, zato sir izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata prije posluživanja.

Sir je zvijezda

Sireve poslužite uz svježi kruh bez ili s tek malo dodataka narezan na manje kriške ili kockice - baget, tostirani kruh, grisine ili krekere.

Mislite „izvan kutije“

Probajte nove kombinacije okusa - tapenade od maslina, džem od gorke naranče, slatki džem od zelenih rajčica, različite vrste senfa i chutneyja. Nećete pogriješiti ni sa svježim voćem narezanim na tanke kriške - jabukama, kruškama ili smokvama.

Krenite blago, završite snažno

Sireve na plati poredajte od najblažih prema najintenzivnijima, u smjeru kazaljke na satu.

Kartice

Uz svaki sir postavite male kartice s nazivom i osnovnim informacijama o siru. Osim korisnih podataka, plata će izgledati drukčije i zanimljivije. Preuzmite Sireline sirne kartice.

Pravilno narežite

Svaki komad sira mora imati i dio kore.

Glazba, cvijeće i svijeće

Ne zaboravite ih!