Zanimljivosti

Kako rezati različite vrste sira?

Najvažnije pravilo pri rezanju sira: okus je intenzivniji što je bliži kori i zato svaki komad posluženog sira mora imati i dio kore.

Sir unaprijed raspodijelite na komade podjednake veličine. Okus nikad nije isti kroz cijeli presjek sira: intenzivniji je
što je bliže kori zbog procesa fermentacije na površini. Osnovno pravilo: svaki komad sira mora imati i dio kore - svatko
mora imati jednaku prigodu za kušanje. Otkrivanje nijansi u okusu dio je užitka kušanja.

Noževi za sir

Za rezanje različitih vrsti sireva postoje različiti noževi: najčešći je nož s dva karakteristična oštra blago zavinuta vrha; za tvrde sireve koristi se ribež i specijalni noževi za rezanje na tanke ploške i male komade; postoji specijalni nož za "kopanje" vrlo tvrdih sireva (Ribanac, Pecorino, Grana padano); žičani nož za maslac koristi se i za rezanje sireva krhke teksture (roquefort, gorgonzola, svježi kozji sirevi).